Diankov era unul din miniştrii favoriţi ai premierului bulgar Boiko Borisov şi s-a bucurat de sprijinul acestuia de când partidul GERB a ajuns la putere. Înainte de a prelua mandatul de ministru de finanţe, Simeon Diankov a fost timp de peste 13 ani expert al Băncii Mondiale pe programe anticriză.
Ieri, în marile oraşe din Bulagria au fost organizate ample proteste referitoare la facturile uriaşe la utilităţii. Acţiunile de protest au avut loc în peste 35 de oraşe din întreaga ţară. Cei mai mulţi sunt protestatarii din Varna (estul ţării), unde circa 10.000 de persoane au blocat circulaţia din centrul oraşului, precum şi peste un pod care reprezintă singura legătură între partea de nord şi cea de sud al litoralului bulgăresc.
Între 3.000 şi 5.000 de persoane s-au strâns ieri în faţa Ministerului Economiei şi Energiei de la Sofia, au defilat pe străzile din centrul oraşului şi apoi, în piaţa parlamentului, au organizat un miting. Proteste de amploare sunt organizate şi la oraşele Plovdiv (sud) şi Blagoevgrad (sud-vest). În toate oraşele, deocamdată, manifestaţiile au fost paşnice.
La Sofia, mulţimea a scandat ‘mafie’ şi ‘demisie’. Participanţii şi-au incendiat facturile pentru ianuarie şi poartă pancarde pe care au scris ‘Nu sclaviei din energie’, ‘Oamenii împotriva mafiei’, ‘Ocupanţii energetici – afară’. Organizatorii au acordat guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le îndeplini cererile. Principala revendicare a protestatarilor este renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuire a energiei electrice, deţinute în prezent de companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi cea austriacă EVN. Această iniţiativă este sprijinită în primul rând de partidele naţionaliste Ataka şi VMRO, dar şi, mai recent, de Partidul Socialist bulgar, principala formaţiune de opoziţie.
Protestele au loc cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare din iulie. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul GERB a premierului Boiko Borisov şi-a pierdut o mare parte din susţinători şi în prezent are şanse egale cu socialiştii în frunte cu fostul premier Serghei Stanişev.
Ultima creştere a preţului curentului electric în Bulgaria a intrat în vigoare de la 1 iulie 2012 şi a fost de 13%. Acum tarifele plătite de gospodării se situează între 0,07 şi 0,11 euro/Kwh, cu TVA inclus.
Sursa: Agerpres