Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a făcut vineri precizări extrem de importante despre rectificarea bugetară operată de Guvern, în contextul perioadei economice extrem de dificile cu care se confruntă România, în plină epidemie de coronavirus.

El a susținut că nu a fost o rectificare bugetară obișnuită și că nu s-au efectuat ”tăieri” de nicăieri.

”Susținere pentru bugetul de stat”

”La rectificarea bugetară nu s-a tăiat de nicăieri. Acele ministere care au considerat că pot ajuta, au transmis către Finanțe sumele la care pot renunța, pentru a susține bugetul de stat”, a declarat Florin Cîțu.

În plus, au fost suplimentate fondurile la Ministerul Transporturilor și Ministerul Educației, ministere care în mod normal nu erau avantajate la rectificările bugetare anterioare, a arătat Ministrul de Finanțe

Pe lângă acestea, sume importante au fost direcționate către Ministerul Muncii și cel al Sănătății, a adăugat el.

Deficit de 6,7% din PIB

Conform documentului oficial, deficitul bugetar este estimat la 6,7% din PIB, pe fondul scăderii încasărilor cu aproape 20 de miliarde de lei și a creșterii cheltuielilor bugetare. La rectificare primesc bani 8 ministere printre care Munca, Sănătatea, Transporturile sau Internele, dar și STS, SRI, ANSVSA și Academia Română.

Banii pentru SRI și Academia Română sunt destinați spitalelor din subordinea acestor instituții.

”Bugetul general consolidat ar putea înregistra în acest an un deficit de 6,7% din Produsul Intern Brut revizuit după declanșarea crizei coronavirus, care a condus la un efort suplimentar la nivel bugetar de aproximativ 3% din PIB față de proiecția inițială”, se arată în documentul Guvernului.