”Una este să faci deficitul pe hârtie, alta e să îl pui în practice. Este foarte ușor să treci deficitul pe hârtie, să elimini taxe și să spui că se va rezolva. Am luat măsuri de amânarea iar o mare parte din acești bani vin din împrumuturi. Avem de plătit șomajul tehnic iar astea sunt cheltuieli suplimentare pe care le vom efectua. Totul este calculat la zi pentru ca altfel se vor crea probleme.”, a declarat Florin Cîțu la Digi 24.
Ministrul Finanțelor Publice acuză lideri de partide de populism
”În Parlament nu s-a înțeles că suntem într-o criză. În Parlament se face campanie politica. In acest moment trei lideri instiga la revolta. Avem oameni care conduc partide și care instiga la revoltă sociala. Aceștia nu fac altceva decât sa meargă al televizor și dau mesaje alarmiste și crează panica în societate.”, a spus acesta.
”Fiecare leu este calculat. Nu suntem în cea mai bună situație iar mesajele populiste care vin din Parlament de fac foarte mult rău.”, a mai adăugat ministrul.
Prevede un viitor economic bun pentru România
”Rezultatele arată ca în România impactul a fost mai mic decât in alte tari. Economia Romania va ieși din aceasta criza mai bine decât ne așteptam. 90% din companiile din Romania sunt IMM-uri și își fac imediat conversia.
Au răspuns foarte bine și am încredere în economia românească. În luna aprilie avem o situație ok dacă ne raportăm la situația actuală. În prezent, economia se situează undeva mai jos decât în aceeași perioadă a anului trecut.”, a fost mesajul ministrului de Finanțe.
Sănătatea populației, pe primul loc
”Revenirea o vedem puternic pentru că măsurile sunt de a menține capacitatea de producție. Primul obiectiv a fost sănătatea populației, și va rămâne primul apoi economia. Am trecut prin crize economice în 2009 și avem măsurile necesare pentru a putea combate criza. Problema este și criza sănătății. Știm cum să rezolvăm problema doar să trecem de criza din sănătate.”
Ce spune despre ratingul Agenției Fitch
”Agenția Fitch a păstrat rating-ul. Da, a retrogradat perspectiva la negativ dar în același timp mesajul a fost că România își poate reveni. Revenirea economiei este în estimarea acestora. La următoarea evaluare vor schimba perspectiva.”
Întrebat ce ar trebui să se întâmple cu măsurile după 15 mai, atunci când starea de urgență pe teritoriul României ar trebui să se ridice, acesta a răspuns că măsurile ar trebui relaxate în mod invers.
Concret, ministrul de Finanțe este de părere că măsurile impuse trebuie să fie eliminate începând de la cele mai recente până la cele mai vechi.