„Nu permitem intrarea pe teritoriul României a unui cetăţean ucrainean sau terţ neverificat. Odată ce ajung pe teritoriul României, acţiunile de monitorizare şi verificare continuă”, a explicat ministrul de Interne, Lucian Bode, într-o emisiune TV.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a explicat că niciun refugiat ucrainean nu intră pe teritoriul țării noastre fără să fie verificat de autoritățile de la frontieră, subliind că trebuie respectată procedura legală în România.
„Nu permitem intrarea pe teritoriul României a unui cetăţean ucrainean sau terţ neverificat. Odată ce ajung pe teritoriul României, acţiunile de monitorizare şi verificare continuă. Organizăm zilnic peste 1.300-1.400 de controale la locaţiile, la spaţiile de cazare unde îşi declară ei că vor locui.
Organizăm zilnic peste 20.000 de filtre rutiere, oprind în trafic maşini înmatriculate în Ucraina. Peste 70.000 de cetăţeni ucraineni au fost verificaţi după ce au intrat pe teritoriul României”, a explicat Lucian Bode la B1 TV.
„Au fost persoane care au intrat cu sume mari de bani pe care nu le-au declarat. Vorbim de sume nedeclarate şi descoperite de statul român. Trebuie respectată procedura legală pe teritoriul României”, a adăugat acesta.
Lucian Bode: Cetăţenii ucraineni au săvârşit 619 infracţiuni
Potrivit spuselor sale, numai în ultimele 24 de ore cetăţenii ucraineni au fost implicaţi în 138 de accidente rutiere și au săvârşit 619 infracţiuni.
„Mă întrebaţi de infracţiuni. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 26 de sesizări privind 325 de cetăţeni ucraineni cazaţi de către persoane fizice, din care 135 de minori. Spre exemplu, cetăţenii ucraineni au fost implicaţi în 138 de accidente rutiere, au săvârşit 619 infracţiuni şi le-au fost aplicate 344 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 159.000 de lei”, a declarat Lucian Bode.
Reamintim faptul că peste 7,1 milioane de persoane au fost strămutate din cauza războiului din Ucraina, de pe 24 februarie și până acum, potrivit ultimului raport ONU.
ONU: 7,1 milioane de ucraineni s-au mutat din cauza războiului
Potrivit unui raport al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) a ONU, peste 7,1 milioane de persoane au fost strămutate din cauza războiului din Ucraina.
Este o creștere de 10% a numărului de persoane strămutate în interiorul țării de la prima rundă a studiului, apărut în 16 martie, a precizat OIM, potrivit BBC.
Aceste persoane fac parte din cele peste 10 milioane care și-au părăsit locuințele din Ucraina din cauza invaziei rusești, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați.
Mai mult de jumătate dintre gospodăriile strămutate au copii, 57% sunt familii cu persoane în vârstă, iar 30% au persoane au boli cronice, se arată în raportul OIM.
Potrivit raportului, veniturile gospodăriilor strămutate au scăzut brusc de la începutul războiului, mai mult de o treime dintre gospodăriile strămutate indicând că nu au avut niciun venit în ultima lună.
4,2 milioane de ucraineni au părăsit deja țara
Totodată, ONU a anunțat că aproape 4,2 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la startul ofensivei armatei ruse, la 24 februarie. În ultimele 24 de ore, au plecat din Ucraina aproximativ 40.000 de oameni, a susținut ONU.
Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi a precizat că până sâmbătă, la ora prânzului, numărul ucrainenilor care au fugit de război este 4.176.401, cu 38.559 mai mare decât precedentul bilanţ.
Europa nu a mai înregistrat un astfel de aflux de refugiaţi de la al doilea Război Mondial. Aproximativ 90 la sută din totalul refugiaţilor sunt femei şi copii.
Potrivit ultimelor date publicate de UNHCR, cei mai mulţi refugiaţi ucraineni ajunseseră până sâmbătă în Polonia (2,429 milioane de oameni), România (635.816 oameni), Republica Moldova (aproape 400.000), Ungaria (385.000) şi Federaţia Rusă (350.000).