”Acest lucru este imperios necesar, deoarece o ţară care nu are propria industrie este vulnerabilă, iar România se află în prezent în această situaţie”, a susţinut Maria Grapini, la întâlnirea pe care a avut-o la Lipova cu reprezentanţii mediului de afaceri din zonă.
Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism a spus că le-a cerut colegilor din Guvern să găsească soluţii pentru reducerea presiunii fiscale asupra mediului de afaceri, una dintre acestea fiind scăderea graduală a TVA şi CAS, începând din anul viitor, după ce în prealabil se va face ”curăţenie” şi vor fi stabilite noi reguli.
”Am propus ca acele 5 procente adăugate de Guvernul Boc la CAS să le scădem eşalonat, pentru a scădea presiunea fiscală asupra întreprinzătorilor. Avem în program ca din 2014 să scădem gradual, în decurs de 4 ani şi TVA-ul, până la 19%. Este foarte greu să iei o măsură brusc. Dacă vom reuşi ca în acest an să facem curăţenie, să stabilim regulile de funcţionare, spun foarte sincer, ca om care vin din afaceri, că privesc cu optimism anul 2014′, a precizat Maria Grapini.
Pe de altă parte, ea a afirmat că apreciază ca fiind de bun augur înfiinţarea Direcţiei Antifraudă, declarându-se un luptător vehement împotriva celor care fac evaziune.
”Nu mai vreau ca micul întreprinzător să fie presat de concurenţă neloială şi încerc, atât cât pot, să presez cu această problemă şansa noastră şi a României, ca din 2014 să scădem presiunea fiscală şi la cetăţean, şi la întreprinderile mici şi mijlocii. Trebuie tăiat cercul acelor lanţuri de evazionişti (…). Sunt conştientă că evaziunea fiscală nu poate fi stârpită în totalitate, dar e foarte importantă ponderea acesteia’, a mai afirmat Maria Grapini.
Ministrul delegat le-a prezentat, pe scurt, celor prezenţi, câteva dintre propunerile de modificare a legislaţiei, cele mai importante fiind Legea insolvenţei, Legea turismului, Legea IMM-urilor, Legea răspunderii instituţionale şi cea a funcţionarului public, apreciind că în forma actuală, prima dintre aceste legi îi ajută de fapt pe cei care nu doresc să plătească.
”Lupt pentru schimbarea legilor proaste, dar lupt şi pentru respectarea legilor în vigoare”, a completat Maria Grapini.
În altă ordine de idei, după ce un investitor local a ridicat problema fermelor pomicole din Lipova, care s-au desfiinţat rând pe rând, datorită lipsei unui text de lege care să reglementeze reconversia terenurilor pomicole, ministrul Grapini a spus că Legea Pomiculturii, despre care se vorbea în urmă cu 6-7 ani, este una dintre legile importante şi necesare, dar care ”zac” la Parlament de ani de zile.
Ministrul delegat Maria Grapini a efectuat sâmbătă, o vizită de lucru la Lipova, judeţul Arad, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii mediului de afaceri din zonă, pentru a găsi soluţii pentru revigorarea turismului, atât a celui de agrement, cât şi a celui balnear, în judeţ.