Mediul de afaceri românesc susţine intenţia Guvernului de a adera la moneda unică europeană la 1 ianuarie 2019, a declarat, Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, în cadrul unei conferinţe pe tema contribuţiei firmelor mici şi mijlocii la creşterea economică.
“Mediul de afaceri este în favoarea trecerii la moneda europeană. Orice măsură care aduce predictibilitate pentru mediul de afaceri este sprijinită de întreprinderile mici şi mijlocii”, a arătat Jianu.
Potrivit acestuia, propunerea va trebui oricum discutată cu reprezentanţii mediului de afaceri în cadrul sesiunilor de dezbatere publică. “Orice tip de reglementări vor trebui să treacă prin testul mediului de afaceri”, a mai susţinut Jianu.
Anterior, în aceeaşi conferinţă, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat că preţurile nu vor creşte odată cu trecerea României la moneda unică europeană, în schimb avantajul este că va fi eliminat riscul valutar.
“Am anunţat Comisia Europeană că, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiţi paşi anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important că va dispărea riscul valutar şi va scădea constant costul creditării. Nu vor creşte preţurile, iar acest lucru s-a demonstrat în ţările care au aderat recent la această monedă. Nu înseamnă egalizarea costurilor”, a susţinut Voinea.
Potrivit acestuia, adoptarea monedei europene este un semnal de stabilitate pentru economia românească. Pe 6 mai, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca dată-ţintă pentru aderarea României la zona euro. Anunţul a fost făcut de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN şi la Consiliul Guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii, evenimente care s-au desfăşurat săptămâna trecută la Bruxelles.
În context, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, tot pe 6 mai, că obiectivul de adoptare a monedei unice europene în 2018 – 2019 nu este în afara realităţii, dar are nevoie de un consens politic puternic şi de evaluarea consecinţelor, în special a celor legate de alinierea preţurilor.
Sursa: Agerpres