Luni, 26 iunie, ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea, a semnat 74 de noi contracte prin programul „Anghel Saligny”. Cele 74 de contracte semnate vizează modernizarea infrastructurii de transport, înființarea sau extinderea sistemelor de alimentare cu apă și a rețelelor de canalizare, precum și sistematizarea și construirea de șanțuri colectoare de scurgere și evacuarea apelor pluviale.
70% dintre localități nu sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor
Ministrul a precizat că 57% din drumurile județene și 80% din drumurile comunale necesită reabilitare și că 70% din localități nu sunt racordate la rețeaua de distribuție de gaze.
„În prezent, 57% din drumurile județene și 80% din drumurile comunale necesită reabilitare, 70% din localități nu sunt racordate la rețeaua de distribuție de gaze, 29% din localități nu dispun de rețea de apă, iar 57% – de rețea de canalizare, în condițiile în care o problemă des amintită este lipsa toaletelor din școlile din mediul rural.
În aceste condiții, prioritatea mea ca ministru este asigurarea accesului cetățenilor la servicii publice de bază și bunăstarea tuturor comunităților locale, iar fondurile alocate prin Programul <Anghel Saligny> vin în sprijinul dumneavoastră pentru a rezolva problemele de infrastructură pe care le aveți în localitățile pe care le conduceți.”, le-a spus ministrul Adrian-Ioan Veștea primarilor prezenți, luni, la Ministerul Dezvoltării.
Astfel, cu cele 74 de proiecte semnate luni de ministrul Dezvoltării, numărul contractelor semnate în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” se ridică la 1.594. Totodată, valoarea totală a acestora este de 17.720.008.064 lei.
Adrian Veștea, despre efectele fenomenelor meteorologice
Totodată, în vederea limitării efectelor cauzate de fenomenele meteorologice care au afectat, în ultima perioadă, numeroase localități din țară, Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a solicitat autorităților publice locale inventarierea în regim de urgență a pagubelor produse și transmiterea către Ministerul Dezvoltării, prin intermediul prefecturilor, a sumelor necesare pentru sprijinirea cetățenilor și repararea infrastructurii afectate.
”Este imperios necesar să avem, cât mai repede, o evaluare a pagubelor produse în fiecare județ, pentru a stabili modalitățile de sprijin pentru clădirile publice și căile de acces prejudiciate”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veștea.
Ulterior transmiterii acestor liste, în urma analizei punctuale a fiecărei solicitări, ministrul dezvoltării va propune Executivului un proiect de hotărâre pentru alocarea, din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, a sumelor necesare.