Ministerul Dezvoltării anunță că suma de 7,5 miliarde de lei din Programul „Anghel Saligny” a fost repartizată în județe pentru rețelele de distribuție a gazelor naturale.
Programul vizează racordarea la utilități și reabilitarea drumurilor
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat că au fost finalizate repartizările pe județe ale fondurilor disponibile prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”. Este vorba despre investiții în realizarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale.
„70% dintre localitățile din România nu sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Trebuie să asigurăm serviciile publice de bază în cât mai multe localități, acesta a fost motivul pentru care Guvernul a creat Programul de investiții „Anghel Saligny”, prin care vom racorda gospodăriile la rețeaua de apă, canalizare, gaze și vom reabilita drumuri”, a explicat ministrul Dezvoltării.
Potrivit ministerului, criteriile de selectare care au fost luate în considerare la alocarea sumelor au fost numărul de unități administrativ-teritoriale dintr-un județ, numărul de locuitori, ponderea localităților unde gospodăriile nu sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor naturale și impozitul pe venit colectat.
Bugetul programului de investiții a crescut până la 65,5 miliarde de lei
Amintim că, ministrul Cseke Attila, a anunţat la începutul lunii aprilie că a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă conform căreia cadrul financiar destinat Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” ajunge la 65,5 miliarde de lei.
Acesta a explicat că măsura vizează suplimentarea limitei financiare pentru Programul ‘Anghel Saligny’ pe secţiunea de investiţii în drumuri şi poduri, unde iniţial au fost alocaţi 20 de miliarde de lei. Astfel, în ansamblul său, Programul ‘Anghel Saligny’ va avea 65,5 miliarde de lei, dintre care: 22,5 miliarde de lei pentru investiţii în apă şi canalizare, 30 de miliarde de lei pentru drumuri şi poduri, iar 13 miliarde de lei pentru sisteme de distribuţie gaze naturale.
O a doua măsură vizează preluarea a 105 proiecte din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), prin care se vor realiza 6.605 kilometri reţea de gaze naturale şi 229.900 branşamente pentru 166 unităţi administrativ-teritoriale. Proiectele vor fi preluate în termen de 15 zile de la publicarea OUG.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va transfera documentaţia tehnică a acestor proiecte către Ministerul Dezvoltării, urmând să fie încheiate contracte de finanţare cu autorităţile totale, după ce acestea vor încărca informaţiile necesare în platforma digitală a Programului ‘Anghel Saligny’.