Ministrul Dezvoltării Cseke Attila (UDMR) a semnat, vineri, 9 decembrie, 61 de noi contracte finanțate prin intermediul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și a anunțat că valoarea totală a contractelor semnate depășește 10 miliarde de lei până acum.

Contractele au fost încheiate între autoritățile publice locale din 54 de unități administrativ-teritoriale

Cele 61 de noi contracte semnate, vineri, 9 noiembrie, sunt finanțate prin componentele Valul Renovării și Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Așadar, contractele au fost încheiate între autoritățile publice locale din 54 de unități administrativ-teritoriale și Ministerul Dezvoltării. Contractele au o valoare totală de peste un miliard de lei.

Astfel, prin Valul Renovării, au fost semnate 25 de contracte, în valoare totală de 252.939.124,72 de lei, cu 18 autorități locale. Fondurile alocate vor fi investite în lucrări de eficientizare energetică și asigurarea siguranței seismice și la incendiu a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice.

Au fost semnate 1.135 de contracte de finanțare, în valoare totală de 10.409.988.447,31 de lei

Prin Fondul Local, au fost semnate 36 de contracte, în valoare totală de 820.996.245,61 de lei, cu 36 de autorități locale, pentru înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public, prin achiziționarea de vehicule nepoluante, precum și pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, prin achiziționarea de puncte de încărcare pentru vehicule electrice.

Până la momentul de față, prin cele trei componente ale PNRR, au fost semnate 1.135 de contracte de finanțare, în valoare totală de 10.409.988.447,31 de lei, a precizat ministrul.

Cseke Attila, despre aderarea României la Schengen

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila (UDMR), este de părerea că „se dă o semnificaţie mult prea importantă” solicitării Consiliului Naţional Secuiesc cu privire la înaintea unei decizii privind admiterea ţării noastre la Schengen. „UDMR a afirmat întotdeauna că din 2011 România îndeplineşte condiţiile tehnice, care sunt singurele condiţii impuse de Uniunea Europeană pentru accesul în Spaţiul Schengen al României şi că, aceste criterii tehnice odată îndeplinite, România trebuie să fie primită în Spaţiul Schengen. Orice alte tipuri de comentarii legat de acest subiect, din punctul nostru de vedere, sunt irelevante.”, a afirmat ministrul.

„Pot să vă spun punctul de vedere oficial exprimat de UDMR, care nu e de astăzi, de săptămânile trecute, ci din anii anteriori. UDMR a afirmat întotdeauna că din 2011 România îndeplineşte condiţiile tehnice, care sunt singurele condiţii impuse de Uniunea Europeană pentru accesul în Spaţiul Schengen al României şi că, aceste criterii tehnice odată îndeplinite, România trebuie să fie primită în Spaţiul Schengen. Orice alte tipuri de comentarii legat de acest subiect, din punctul nostru de vedere, sunt irelevante. UDMR a susţinut întotdeauna în toate forurile posibile, interne şi internaţionale, necesitarea accederii României în Spaţiul Schengen şi va susţine şi în următoarea perioadă, cu toate forţele de care dispune.”, a explicat Cseke Attila.