Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, s-a pronunțat cu privire la reforma teritorial-administrativă din România, precizând că nu este momentul potrivit.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila (UDMR), a declarat, luni, 13 februarie, în emisiunea „Proiect de Ţară:România!” de la Prima News TV, că în privinţa regionalizării, nu consideră că este momentul potrivit, pentru că acest lucru trebuie făcut într-o perioadă de acalmie, iar cel mai apropiat este anul 2025.
Cel mai oportun moment ar fi anul 2025
În ceea ce privește regionalizarea, ministrul Dezvoltării a afirmat că, „din punct de vedere al momentului, nu crede că este momentul potrivit”.
„Nu numai pentru că anul viitor avem patru alegeri, dar contextul geopolitic, războiul de lângă noi, eu cred că un asemenea subiect trebuie dezbătut. Nu spun că nu avem linişte în ţară, dar acest siubect, sau reorganizarea administrativ-teritorială, că sunt oarecum legate, aduce anumite frământări în societate, ca să nu spun altceva. Fiecare îşi urmăreşte, are argumente pentru a fi centru de comună, oraş, aboarbe altă comună. Cât de cât sunt documentat şi în 1968 au fost convulsii, deşi era alt regim. Acest lucru trebuie făcut într-o perioadă de acalmie.”, a precizat Cseke Attila.
De asemenea, ministrul Dezvoltării a evidențial că în opinia sa, cel mai apropiat moment ar fi în 2025. El a mai spus că în privinţa reginalizării, în primul rând trebuie modificată Constituţia.
Cseke Attila anunță că s-au semnat 168 de contracte de finanțare pentru consolidarea a 238 de clădiri
Ministrul Dezvoltării a declarat că până în prezent, a semnat 168 de contracte de finanțare, în valoare de 441 milioane de euro, pentru 238 clădiri aflate în 100 de localități din România.
„Finanțarea este asigurată în întregime de Ministerul Dezvoltării, iar banii nu trebuie returnați. De la începutul mandatului meu de ministru, am dispus modificarea legilor vechi care nu ajutau consolidarea clădirilor, am derulat apelul de proiecte și avem sute de contracte de finanțare semnate. Având finanțarea asigurată, autoritățile locale trebuie să treacă la faza de implementare a investițiilor.”, a spus Cseke Attila.
Acesta a mai menționat că 148 de proiecte, în valoare de 261.981.343,88 de euro, vizează consolidarea seismică și renovarea energetică a 162 de clădiri publice, unități medicale, de învățământ și sedii administrative, iar alte 20 de proiecte, în valoare de 179.057.623,29 de euro, vizează consolidarea a 76 de blocuri. Cele mai multe contracte au fost semnate cu autoritățile locale din București, Iași, Constanța, Galați și Prahova.