Provocările de natură economică pe care aceste schimbări legislative le vor exercita asupra industriei producătoare de băuturi și nu numai, au fost discutate în cadrul unei întrevederi pe care Florin Spătaru, ministrul economiei, a avut-o cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC), Asociaţiei Berarilor României, Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR), Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu (ARAM), Ursus Breweries și Coca-Cola HBC România.
Echilibru între țintele de mediu și susținerea economiei
Ordonanța nr. 6 din 25 august 2021, privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, se află în prezent în dezbatere în comisiile parlamentare, iar asociațiile de profil doresc amendarea textului actului normativ, în sensul introducerii unei tranziții pentru implementarea măsurilor impuse de legislația europeană.
„Vreau ca Ministerul Economiei să sprijine economia în ansamblu, atât pe cea privată, cât și pe cea de stat. De aceea, noua organigramă a instituției pe care o conduc, va include o direcție generală de Politici Industriale care să propună măsuri concrete pentru sprijinirea mediului de afaceri românesc.
În ceea ce privește amendamentele dumneavoastră, acestea vor fi analizate împreună cu colegii de la Ministerul Mediului și vom veni cu o propunere comună de modificare a textului ordonanței, astfel încât să existe un echilibru între țintele de mediu și susținerea economiei românești. Este necesară o abordare complexă la nivelul tuturor industriilor în vederea atingerii țintelor propuse pentru reducerea consumului de produse din plastic de unică folosință”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.
Măsurile vor fi discutate cu mediul de afaceri
Reprezentanții FIC au subliniat că amendamentele propuse sunt discutate și susținute de întreg mediul de afaceri, nu doar de către producătorii de băuturi prezenți la discuții. De asemenea aceștia au precizat că o parte dintre companiile din industrie au implementat deja politici și tehnologii verzi.
„Toate măsurile pe care le voi lua în calitate de ministru vor fi discutate cu mediul de afaceri, astfel încât să producă un impact real în economie. Avem alocați 500 milioane de euro prin PNRR pentru digitalizare, dar pot fi accesate fonduri europene și pentru alte proiecte. Ministerul Economiei are misiunea să realizeze legătura între resurse, politici industriale și fonduri, astfel încât România să redevină un pol de producție. Există suport din partea mea și a Guvernului pentru dezvoltarea economiei naționale”, a concluzionat ministrul Spătaru.