Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a exclus prelungirea duratei de viață a celor trei centrale nucleare rămase în țară pentru a economisi gazele naturale, afirmând că astfel s-ar economisi cel mult 2% din consumul de gaze.

Ministrul Economiei exclude această variantă

Aceste economii nu sunt suficiente pentru a merita redeschiderea dezbaterii privind ieșirea din energia nucleară, având în vedere consensul pe această temă, a declarat el în timpul unei discuții cu cetățenii la ziua porților deschise a guvernului.

Fostul cancelar Angela Merkel a inițiat o legislație pentru a opri utilizarea energiei nucleare până la sfârșitul acestui an, după dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, cu o majoritate de votanți în favoarea acestei măsuri. Dar atitudinile se schimbă pe fondul temerilor legate de o criză energetică în această iarnă, ca urmare a scăderii livrărilor de gaz rusesc – coaliția tripartită fiind divizată în această privință, transmite Reuters.

„Este o decizie greșită, având în vedere cât de puțin am economisi”, a declarat Habeck, membru al partidului Verzilor, care își are rădăcinile în mișcarea antinucleară din anii 1970 și 1980.

Părerile sunt totuși împărțite la Berlin

De cealaltă parte a dezbaterii, ministrul de Finanțe, Christian Lindner, din partea Partidului Liberalilor Democrați și-a reiterat poziția conform căreia ar fi mai bine să se prelungească durata de viață a centralelor nucleare pentru o perioadă limitată de timp decât să se repună în funcțiune centralele pe cărbune.

„Nu ar trebui să fim prea pretențioși, ci să ne rezervăm toate posibilitățile”, a spus el, adăugând că ar fi deschis la o prelungire de „câțiva ani” în circumstanțele actuale.

Separat de dezbaterea privind măsurile de economisire a gazului, Habeck a declarat că este deschis la prelungirea duratei de viață a unei centrale nucleare din Bavaria, dacă un test de stres va arăta că acest lucru este necesar pentru a asigura stabilitatea și alimentarea rețelei electrice în timpul iernii, a spus el.

Habeck a acuzat landul sudic și centrul de producție, care depinde de centralele electrice pe gaz și are puține centrale pe cărbune, că ar putea contribui la probleme prin faptul că nu a reușit să crească producția de energie eoliană și să îmbunătățească rețeaua.

Problemele din Franța contribuie la această decizie a Germaniei

Faptul că Germania este nevoită să aprovizioneze Franța cu energie electrică din cauza scăderii producției nucleare este un alt factor important.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că rezultatul testului de stres ar trebui să fie gata spre sfârșitul lunii sau la începutul lunii viitoare – și abia atunci se va lua o decizie.

Situația din Franța, unde aproape jumătate din reactoarele țării sunt deconectate din cauza problemelor de coroziune și de întreținere, a arătat totuși cât de problematică este tehnologia, a spus el.

Noile centrale sunt atât de scumpe încât prețul energiei electrice crește foarte mult, spre deosebire de aceea obținută din energiile regenerabile, a spus el.