Exporturile României au reprezentat unul dintre pilonii creşterii economice în 2013 şi, alături de industrie şi agricultură, ar putea genera o creştere economică de 2,2-2,5%, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.
În primele cinci luni din 2013, deficitul comercial al României a fost de 2,2 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro mai mic decât în perioada similară din 2012. Exporturile au crescut la 19,7 miliarde euro, iar importurile au coborât la 21,9 miliarde euro. În UE, exporturile României au crescut cu 4,7%, iar în zona extracomunitară au avansat cu 8,2%. Exporturile au urcat cu 36% către Marea Britanie, cu 33% în relaţia cu Federaţia Rusă, 25% – Brazilia, 17% – China, 19% – Canada.
”Aproape 80% din exporturile României sunt produse manufacturate, 43% -maşini şi echipamente de transport, 33,8% – alte produse manufacturate, 6,3% – produse chimice şi conexe”, a spus ministrul. Acesta a anunțat zilele trecute că vor fi deschise opt birouri de promovare comercială şi economică, în Rusia, la Sankt Petersburg, Irak, Qatar, la Doha, Vietnam, la Hanoi, Indonezia, la Jakarta, Senegal, la Dakar, Kenya, la Nairobi şi Hong Kong. Potrivit oficialului, vor fi închise temporar birourile de promovare economică din Dublin, Copenhaga, Lisabona, Tripoli şi Damasc, iar unul dintre cei trei consilieri economici ai României de la Beijing va fi trimis în Hong Kong.
Varujan Vosganian a precizat că ţara noastră are, în prezent, 83 de reprezentanţi comerciali în străinătate, iar zone întregi cu pieţe tradiţionale pentru exporturile României nu sunt acoperite.
Altfel, porivit secretarului de stat Manuel Donescu, Ministerul Economiei are în vedere, pe termen scurt, în urma consultării cu mediul de afaceri, relocarea unor birouri de promovare, pentru a susţine companiile româneşti de a intra pe anumite pieţe emergente. El a menţionat că în 2010 numărul birourilor comerciale ale României a fost redus de la 130 la 80 şi a apreciat că această măsură a fost una nesăbuită într-o perioadă de criză economică.