Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat, marţi, la Craiova, în cadrul unui evenimentul prilejuit de preluarea oficială a fabricii Ford Craiova de către Ford Otosan, că industria automotive, în care activează în România peste 500 de companii, reprezintă un sector important în industria românească şi asigură aproximativ 28% din PIB-ul țării.
Florin Spătaru, prezent la preluarea oficială a fabricii Ford Craiova de către Ford Otosan
Astfel, ministrul a punctat că la fabrica de la Craiova schimbarea acționariatului va aduce noi proiecte şi investiţii de 490 de milioane de euro, unitatea urmând să fie singura ce va produce atât vehicule pentru pasageri, cât şi pentru marfă.
„Industria automotive reprezintă un sector important în economia românească. Cele peste 500 de companii care lucrează în industria automotive reprezintă aproximativ 28% din Produsul Intern Brut. Pandemia a accelerat procesul de electrificare, a dezvoltat proiecte noi, care acum se regăsesc şi în România, se regăsesc şi la Craiova, care duc la îndeplinirea obiectivelor la nivel european, de retehnologizare, de decarbonificare şi, de asemenea, de electrificare a întregii industrii automotive.
Acest transfer nu va aduce doar o schimbare de acţionariat, dar va aduce de asemenea noi proiecte, investiţii de 490 de milioane de euro în fabrica de la Craiova şi o altă oportunitate de dezvoltare. (…)Trebuie să spunem că fabrica de la Craiova va fi singura fabrică ce va produce atât vehicule pentru pasageri, cât şi vehicule comerciale. Ceea ce e un lucru îmbucurător pentru că vom avea această flexibilitate, această versatilitate”, a explicat ministrul Florin Spătaru.
De asemenea, acesta a explicat că folosirea corespunzătoare a maşinilor electrice, statul român are în derulare proiecte în vederea instalării de noi staţii de încărcare, iar pentru dezvoltarea lanţurilor de aprovizionare din acest sector economic se fac demersuri pentru atragerea de investiţii majore în industria bateriilor şi a semiconductorilor.
„Pe de altă parte, fiind membri ai UE, participăm în mod activ la proiectele şi obiectivele majore pe care trebuie să le îndeplinim prin electrificarea acestei industrii – şi premierul României spunea despre proiectele pe care statul român le are, de creare de noi staţii de încărcare, de dezvoltarea infrastructurii astfel încât aceste autovehicule ce vor fi create în România să poată fi cumpărate şi folosite corespunzător la nivel naţional. Nu este un secret faptul că lucrăm în mod activ în asigurarea lanţurilor de aprovizionare.
Discutăm atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi cu marii investitori, în atragerea unor investiţii majore în industria bateriilor, în industria semiconductorilor şi avem garanţia necesară că vom putea să venim cu aceste ecosisteme, ceea ce va duce la atragerea acestor lanţuri de aprovizionare, scurtarea acestor linii de aprovizionare cât mai mult, şi înţeleg de la managementul Ford că, de fapt, acesta este şi unul dintre obiectivele pe care şi le propun, aducerea unor noi companii în zonă, dezvoltarea lanţului de aprovizionare în România.
Crearea lanţului de valoare reprezintă obiective majore atât pentru noi, pentru Guvernul României, cât şi pentru marii jucători din industrie”, a mai transmis Florin Spătaru.
Obiective majore de investiție pentru fabrica de la Craiova
Ministrul Economiei a atras atenția că Ford Otosan a anunţat obiective majore pentru fabrica de la Craiova, respectiv investiţii de 490 de milioane de euro, creşterea producţiei de la 250.000 de autovehicule pe an la 272.000 de autovehicule, crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea de noi capabilităţi.
Nicolae Ciucă şi ministrul Economiei, Florin Spătaru, au participat, marţi, la evenimentul prilejuit de preluarea oficială a fabricii Ford Craiova de către Ford Otosan. Ford a transferat proprietatea asupra fabricii sale din Craiova, care produce vehicule şi motoare, către Ford Otosan, permiţând astfel companiei să-şi extindă operaţiunile la nivel internaţional.
În paralel, Ford Otosan a anunţat o investiţie de 490 de milioane de euro la fabrica de la Craiova, care va fi implementată în următorii trei ani, pentru a sprijini lansarea viitoarei generaţii a modelului Courier. Astfel, capacitatea totală de producţie a fabricii de la Craiova va creşte de la 250.000 vehicule/an la 272.000 de vehicule/an.