Ministrul Economiei, Radu Oprea, este de părere că România are poziţia geografică, pregătirea şi posibilitatea de a deveni un hub logistic pentru reconstrucţia Ucrainei, după ce războiul se va încheia.

PSD ştie cum să acţioneze în situaţii de criză, afirmă ministrul Economiei

Ministrul a opinat, sâmbătă, la o conferinţă organizată de PES activists România şi PSD, că social-democraţii sunt mult mai pregătiţi pentru a putea veni cu măsuri bune în timp de criză.

„Suntem mult mai aproape de cetăţeni, pentru că înţelegem mai bine nevoile pe care le au oamenii şi pentru că înţelegem felul în care putem redistribui în aceste momente de criză resursele societăţii, neuitând întreprinderile mici şi mijlocii, microîntreprinderile, care astăzi reprezintă peste 95% din totalul numărului de companii şi forţei de muncă din Uniunea Europeană.

Lucrul acesta s-a văzut în timpul crizelor succesive, felul în care am înţeles că cea mai bună măsură de protecţie socială în Europa o reprezintă locul de muncă bine plătit şi acesta este un crez al social-democraţilor de a încuraja prin măsuri şi a susţine economia, astfel încât să avem locuri de muncă bine plătite”, a punctat Radu Oprea.

El a menţionat că de la acest concept s-a plecat şi în noul program de guvernare, prin măsuri punctuale, scheme de sprijin care să încurajeze economia românească.

„Ne dorim să avem cât mai multe produse româneşti de calitate pe mesele românilor şi să devenim exportatori în Europa şi în lume”, a adăugat Radu Oprea.

Reconstrucția Ucrainei – peste 411 miliarde de dolari

În altă ordine de idei, în cadrul conferinței Ukraine Recovery, care a avut loc în perioada 21-22 iunie la Londra, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Rusia este vinovată pentru distrugerea Ucrainei. Drept urmare, Moscova va fi obligată să să plătească pentru reconstrucția Ucrainei.

Aliații occidentali ai Kievului și-au luat angajamentul de a-și spori asistența financiară pentru economia Ucrainei, care a fost grav afectată de peste un an și aproape patru luni de război. Cu toate acestea, ei au avertizat că, în cele din urmă, Rusia va fi responsabilă pentru costurile de reconstrucție a Ucrainei.

În timpul unei videoconferințe, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat importanța implementării unor „inițiative specifice” sau a unor „proiecte tangibile”.

”Fiecare zi a agresiunii ruse aduce noi ruine, mii şi mii de case distruse, industrii devastate, vieţi șterse”, a acuzat el.

Potrivit unui studiu comun realizat de Banca Mondială (BM), Organizația Națiunilor Unite (ONU), Uniunea Europeană (UE) și guvernul ucrainean, recuperarea economică a Ucrainei este estimată la 411 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, pe măsură ce conflictul persistă, se așteaptă ca valoarea totală să crească, în special în urma unor incidente recente, precum distrugerea barajului hidroelectric Kahovka din zona controlată de Rusia, care a dus la inundații semnificative.