Ungaria ar trebui să evite aderarea la zona euro în următoarele două decenii şi să-şi consolideze propria economie, a declarat joi ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, într-un editorial publicat în săptămânalul Heti Valasz, transmite Reuters.
Ungaria, care luna viitoare va relua discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană pentru un program de sprijin, îndeplineşte în prezent doar un singur criteriu pentru a adera la moneda unică. După ce diferite guverne au ratat mai multe date ţintă, autorităţile de la Budapesta au evocat recent 2020 ca dată posibilă pentru aderarea la euro.
‘Zona euro se confruntă cu o criză economică şi financiară prelungită din cauză că s-a extins prea mult şi a avut obiective mult prea ambiţioase’, a declarat Gyorgy Matolcsy în editorialul său. ‘Politica ungară poate adopta o strategie în mai mulţi paşi care să consolideze economia fără euro în următoarele două decenii şi apoi să adere la zona euro’, adaugă Matolcsy.
Deşi toate noile state membre UE din Europa Centrală şi de Est au promis că vor adera la zona euro la un anumit moment, niciuna din aceste ţări nu este obligată să avanseze o dată fixă, iar atât Polonia cât şi Cehia au amânat în repetate rânduri acest pas. În schimb, Estonia şi Slovacia au aderat deja la moneda unică iar Lituania şi Letonia ar putea şi ele încerca să se alăture în următorii ani dacă criza datoriilor se va calma.
Gyorgy Matolcsy este arhitectul unui program economic care a inclus introducerea celei mai mari taxe bancare din Europa, naţionalizarea fondurilor private de pensii şi recent a propus o taxă pe tranzacţiile financiare care ar urma să includă şi operaţiunile Băncii centrale.
Guvernul de la Budapesta este presat de UE să menţină un deficit bugetar scăzut însă cabinetul Orban a respins măsurile dure de austeritate adoptate în majoritatea ţărilor din Europa care prevăd reducerea pensiilor şi ajutoarelor acordate familiilor.
Sursa: Agerpres