Există șanse ca elevii să renunțe la laptop și tabletă și să se reîntoarcă în clase. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, insistă ca unitățile de învățământ din România să fie deschise indiferent de rata de vaccinare a profesorilor în regiunile în care incidenţa este sub 3 la mie.

Acesta a anunțat public că a solicitat redeschiderea școlilor în zonele țării în care rata de incidență e sub 3 la mie, chiar dacă în acele instituțiile școlare profesorii nu s-au vaccinat în proporție de peste 60%.

„Sunt localități unde nici nu s-a auzit de Covid”

Ministrul Educației a explicat că, în continuare, în 2021, există provincii în care oamenii nu beneficiază de conexiunea la internet sau la cablu tv, motiv pentru care anumite localități „nici nu s-a auzit de Covid.” El consideră că nu este etic ca toți elevii din țară să fie obligați să renunțe la beneficiile orelor în format fizic.

„Am propus deschiderea școlilor acolo unde rata de infectare e sub 3 la mie. Sunt localități unde nici nu s-a auzit de Covid, unde nu există nici internet și nici de vaccinare nu au prea auzit. Nu e corect să-i condamni la învățământ online, având rată de infectare poate chiar zero absolut. Nu a fost luat în considerare”, a spus Sorin Cîmpeanu.

„Se poate face testarea la domiciliu”

Ministrul Educației a menționat că a transmis autorităților sanitare, până în prezent, trei întrebări legate de vaccinarea minorilor în scopul de a avea un răspuns pertinent în fața presiunii venite din partea părinților pe sistemul de învățământ.

„Am pus trei întrebări, prima, dacă se poate face testarea la domiciliu. (…) A doua întrebare a fost: E nevoie de acordul părinților pentru testarea copiilor? A treia întrebare a fost la fel simplă: Instrucțiunea se referă la elevi. Întrebarea este, cu preșcolarii mai facem ceva?”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Testele de salivă pentru elevi

Sorin Cîmpeanu solicită „clarificări” Ministerului Sănătăţii despre modalitatea de realizare a verificării elevilor cu teste din salivă în spațiul incintei școlare. Acesta dorește să fie informat dacă testele respective se pot realiza și acasă, sub supravegherea părinţilor sau dacă este necesar acordul parental pentru administrarea lor.

„Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii clarificări referitoare la Instrucţiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 a elevilor în unităţile de învăţământ. Având în vedere colaborarea cu Ministerul Sănătăţii în gestionarea situaţiei epidemiologice existente la nivel naţional pentru desfăşurarea cursurilor şcolare în condiţii de siguranţă epidemiologică, dar şi instrucţiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor pe bază de salivă şi, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici, Ministerul Educaţiei a solicitat precizări (…)”, a anunţat Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Sănătăţii a anunțat deja că a fost finalizată procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din saliva pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 a elevilor din unităţile de învăţământ. Potrivit declarațiilor, această verificare va fi realizată săptămânal, în zilele de luni și joi. Ori personalul medical al școlii ori cadrele didactice vor face testarea elevilor.