Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a făcut un apel, miercuri seara, la elevi, părinţi şi profesori să nu stigmatizeze o persoană care s-a îmbolnăvit de coronavirus pentru că nimeni nu își dorește acest lucru, iar dacă acesta s-a întors la cursuri, face acest lucru pentru că este sănătos.
„Aş vrea să fac un apel – dacă cumva se întâmplă să existe un caz de îmbolnăvire, aş face apel către părinţi, către profesori, către elevi să nu apară acea stigmatizare a persoanei care s-a îmbolnăvit. Nimeni nu îşi doreşte să se îmbolnăvească, nimeni nu îşi doreşte acest lucru. S-a întâmplat, prin urmare, dacă revine la cursuri, revine pentru că este sănătos”, a declarat Monica Anisie, la postul public de televiziune.
Mesajul ministrului Educaţiei pentru elevi în contextul începerii noului an şcolar este „să păşească cu încredere către unitatea de învăţământ, să vină în spaţiul şcolii la cursuri”.
„Dar, în acelaşi timp, fac un apel către toată lumea să respecte cu stricteţe normele de combatere a îmbolnăvirilor. Este important să fim educaţi, este important să rămânem sănătoşi”, a precizat ministrul Educaţiei, la TVR.
Situația școlilor va fi prezentată în câteva zile
Pe de altă parte, amintim că Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat eliminarea declarației pe proprie răspundere a părinților pentru trimiterea copiilor la școală.
Astfel, triajul urmează să fie făcut observațional. Noua decizie a fost luată în contextul în care România, la fel ca și restul țărilor din Europa, încearcă revenirea la normal, prin diferite măsuri de relaxare cum ar fi redeschiderea școlilor, restaurantelor sau a cinematografelor.
Totodată, ministrul a mai precizat că situația școlilor va fi prezentată cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar, iar scenariile făcute până în prezent vor rămâne valabile în continuare.
”Pe 7 septembrie va fi prezentată situația fiecărei școli. Pe 10 septembrie, consiliile de administrație trebuie să comunice în ce mod au decis să înceapă școala. Scenariile prezentate acum 2 săptămâni sunt valabile și acum. Trebuie să fie respectată distanțarea, este nevoie de culoare de siguranță pentru toți elevii și o diferențiere a programului pentru clasele primare.
Nu va mai exista aceea declarație pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem răspunderea proprie a triajului observațional. ”, a mai adăugat Nelu Tătaru.