Ministrul Educației, Daniel David, nemulțumit de programele anti-drog din școli

Ministrul Educației, Daniel David, a criticat psihologii, spunând că programele anti-drog din școli nu au fost realizate de specialiști în prevenție, care ar fi trebuit să fie psihologii. El a explicat că aceste programe au fost gestionate de medici, care sunt utili pentru tratament, dar nu pentru prevenire. Oficialul român intenționează să regândească această strategie.

Potrivit spuselor sale, problema consumului de droguri este una foarte importantă și că este necesară colaborarea cu alte ministere, cum ar fi Ministerul de Interne. El a dat exemplul măsurilor luate pentru a limita prezența fast-food-urilor în apropierea școlilor, care, deși păreau restrictive, s-au dovedit eficiente. Prevenția și consilierea sunt esențiale și că aceste activități trebuie realizate de specialiști în domeniu, spune el.

„Este o problemă majoră. Acum, sigur, o să vă spun un truism. Trebuie să colaborăm şi cu celelalte ministere, cu Ministerul Internelor şi aşa mai departe. Sigur că o să o facem. De exemplu am reuşit de multe ori, gândiţi-vă cu măsurile care s-au luat astfel încât fast-food-urile să nu fie în zona şcolilor.

Adică păreau măsuri foarte restrictive, dar care totuşi au funcţionat. Dar întorcându-mă din nou la comportamentul legat de consumul de droguri, cred că consilierea este foarte importantă, prevenţia este foarte importantă, iar prevenţia trebuie făcută de specialişti”, a zis ministrul Educaţiei în cadrul unei intervenției TV.

Ce planuri are ministrul Educației?

În trecut, programele anti-drog nu au fost implementate de experți în schimbarea comportamentelor și atitudinilor, cum sunt psihologii. În schimb, s-au folosit medici, care sunt esențiali pentru tratarea consumului de droguri, dar nu pentru prevenirea acestuia. Daniel David intenționează să implice specialiști potriviți în funcție de etapa specifică a problemei.

În final, ministrul Educației a spus că dorește să integreze aceste măsuri într-o strategie națională mai amplă, care să promoveze un stil de viață sănătos, inclusiv prin combaterea consumului de droguri.

„Vă spun, de multe ori programele pe care le-am avut nu au fost neapărat implementate de specialişti, că noi am dus specialişti dar care nu erau pe prevenţie. Dacă vrei să modifici comportamente şi atitudini faţă de droguri şi consumul de drog, îţi trebuie oameni care se pricep la modificări cognitiv-comportamentale. Ăştia sunt psihologii. Ei n-au avut un rol principal în prevenţie.

Noi am dus specialişti cum au fost medicii, foarte importanţi, dar medicul este important după ce ai ajuns să consumi drogul. Medicul este important pentru tratamentul acestei situaţii, nu pentru prevenţia ei. Deci am de gând un pic să regândesc acest lucru, astfel încât să fie implicaţi specialiştii pe nivelul la care se pricep. şi mai mult. Aş vrea ca acest comportament să fie pus într-o strategie naţională mai largă legată de stilul de viaţă sănătos. Este vorba sigur şi de consum”, a explicat oficialul român.