Daniel David: Creșterile salariale pentru cercetători pot fi aplicate doar pe termen mediu

Ministrul Educației, Daniel David, a subliniat recent că, în condițiile economico-financiare actuale, nu există premise pentru creșteri salariale semnificative pentru cercetători într-un termen scurt.

Într-o postare pe Facebook, David a explicat că echivalarea gradelor din cercetare cu cele didactice în ceea ce privește salarizarea nu va fi posibilă în acest moment din cauza situației economice internaționale complicate.

„Acum aşteptăm să facem şi echivalarea la nivel de salariu. Acest lucru putem să-l facem când lucrăm la legea salarizării unitare, activitate care a fost prorogată prin faptul că, conform ordonanţei-trenuleţ, în condiţiile economico-financiare catastrofale pe care le vedem la nivel internaţional, nu se pune problema de creşteri sau modificări salariale într-un termen foarte scurt”, a declarat Daniel David, explicând că procesul de echivalare salarială se află într-o fază incipientă, iar soluțiile vor putea fi discutate doar atunci când vor fi realizate ajustările în cadrul legii salarizării unitare.

Ministrul Educației a adăugat că, prin lege, a fost realizată deja echivalarea gradelor dintre cercetători și cadrele didactice, iar acum se așteaptă să aibă loc și echivalarea acestora la nivel salarial. Deși acest demers este important, Daniel David a subliniat că nu poate fi realizat pe termen scurt, având în vedere că activitatea legislativă a fost amânată din cauza contextului economic global.

„Eu sunt optimist că pe termen mediu vom putea să gândim şi să avem astfel de acţiuni”, a completat ministrul, exprimându-și speranța că, în timp, salariile cercetătorilor vor ajunge la același nivel cu cele ale cadrelor didactice, în funcție de gradele profesionale.

Daniel David
SURSA FOTO: danieldavid.ro

Tehnologia nu trebuie interzisă copiilor, dar este nevoie de educație și ghidaj responsabil

În cadrul unei intervenții televizate, la Prima TV, Daniel David a subliniat că tehnologia este esențială pentru dezvoltarea competențelor tinerelor generații.

Ministrul nu susține ideea interzicerii tehnologiei pentru copii și tineri, considerând că lipsa accesului la tehnologie ar putea avea efecte negative asupra dezvoltării lor și i-ar plasa într-o poziție dezavantajată pe piața globală.

Ministrul Educației a punctat, de asemenea, că este esențial ca părinții și educatorii să stabilească un echilibru între timpul petrecut în fața ecranelor și alte activități. Este important să ghidăm copiii în utilizarea tehnologiei și să stabilim un control riguros asupra conținutului accesat online, pentru a preveni efectele negative asupra dezvoltării lor, a explicat Daniel David, adăugând că nu doar timpul petrecut în fața dispozitivelor trebuie gestionat, ci și calitatea acestuia. Mai multe aici.