Ce se va întâmpla cu examenele finale?

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat joi, 8 iunie 2023, că încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale a fost prelungită până pe data de 13 iunie 2023.

De altfel, probele orale ale Balaureatului vor avea loc între 14 iunie – 23 iunie. Momentan, însă, calendarul pentru examenele scrise nu a fost modificat, nici pentru clasa a XII-a, nici pentru clasa a VIII-a.

Ministrul Educației dă asigurări că vor fi mărite salariile profesorilor

În cadrul ședinței de guvern de joi, a fost aprobată Declaraţia privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial. Potrivit Ligiei Deca, toți angajații din sistemul educației beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care îl merită şi de majorările salariale cuvenite.

„Toate categoriile de personal din învăţământ beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care îl merită şi de majorările salariale cuvenite şi ca o garanţie suplimentară în acest sens, astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern a fost aprobată Declaraţia privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului.

În prima parte este vorba de majorările salariale din ultimii doi ani, a doua parte vizează investiţiile în infrastructura şcoală şi universitară, atât din fonduri europene cât şi fonduri naţionale şi ele sunt toate listate pentru a se vedea clar atât amploarea cât şi investiţia urmând o secţiune care subliniază din nou elementele din noul pachet al legilor educaţiei, ce vin în sprijinul carierei didactice.

Asumarea pe care Guvernul României o face astăzi include două măsuri principale, pe de o parte garantarea principiului pe care se va baza noua grilă pentru învăţământ din legea salarizării şi anume faptul că salariul de bază al profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economic, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public”, a declarat ea.

Ce va mai oferi Executivul profesorilor?

Conform ei, memorandumul prevede ca pe perioada concediului de odihnă, precum şi în zilele de concediu plătit, angajații din sectorul educației vor avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţit cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor şi indemnizaţiilor de care beneficiază, potrivit legii.

„Ambele solicitări au făcut parte din doleanţele pe care noi le-am primit, documentat, din partea federaţiilor sindicale, am răspuns astăzi încă o dată acestor revendicări”, a adăugat Ligia Deca.