Vești noi pentru elevi, dar și pentru profesori. În urma întâlnirii cu marele maestru Garry Kasparov, Sorin Cîmpeanu a anunțat că cei doi au discutat și despre introducerea şahului în şcolile din România ca materie opţională.

Precizările ministrului au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, Sorin Cîmpeanu s-a arătat impresionat de atractivitatea foarte mare pe care șahul o are atât în rândul elevilor, cât și în rândul profesorilor.  În acest sens, el a adăugat că Ministerul Educației va avea un rol important în susținerea și promovarea șahului în învățământul românesc.

Elevii și profesorii din România, atrași de șah

„Văzând nivelul de implicare al lui Garry Kasparov pentru susţinerea şahului, mi-am asumat şi eu introducerea acestei discipline în şcoli.

Mă impresionează atractivitatea foarte mare pe care şahul o are în rândul elevilor şi profesorilor, chiar şi în această epocă în care IT-ul a prins multă putere. Ministerul Educaţiei are de gând să susţină promovarea şahului în şcolile româneşti”, a afirmat ministrul.

Ministrul Educaţiei a fost întrebat când ar urma să fie predată în școli noua disciplină. În acest sens, Sorin Cîmpeanu susține că există deja un număr de profesori care ar putea preda această materie.

Totodată, el a mai adăugat și că există un curs de formare susţinut de Federaţia Română de Şah cu un număr de 100 de ore. Pe de altă parte, ministrul susține că există și planurile de cadru care ar urma să fie valabile începând cu luna septembrie a anului viitor.

Sorin Cîmpeanu, despre predarea noii discipline

Sorin Cîmpeanu a mai explicat că încă se caută și experți în științele educației care să fie potriviți pentru o astfel de disciplină.

„Există deja un număr important de profesori care au fost formaţi pentru a putea preda şahul. Este un curs de formare susţinut de Federaţia Română de Şah cu un număr de 100 de ore. Aceşti profesori sunt formaţi în mare parte, avem de asemenea în lucru şi planurile cadru, care vor fi valabile începând cu septembrie 2023.

Şi vom căuta împreună cu experţii în ştiinţele educaţiei să găsim un loc cât mai potrivit acestei discipline pe care şi eu o doresc în şcolile româneşti”, a mai adăugat ministrul Educației.