”Au fost negocieri pe o durată de timp apreciabilă. Am remarcat spiritul constructiv din partea sindicatelor. Este vorba de faptul că a fost reiterat că educația și sănătatea sunt domenii prioritare, inclusiv din punctul de vedere al salarizării. La începutul anului vom identifica soluțiile prin care creșterile salariale din sănătate vor fi similare cu cele din educație, deși sistemul educației are un număr de personal mai mare, deci și un impact bugetar mai mare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit B1 TV.

”Nu putem să dăm niciun răspuns până când nu știm în ce stadiu suntem cu proiectul legii salarizării. Vom vedea ce se întâmplă cu Codul fiscal și în data de 15 septembrie vom putea să venim cu elemente concrete”, a mai spus ministrul Educației.

Salariile din educaţie vor fi negociate din nou în guvern în septembrie

Liderii de sindicat din Educație au precizat luni, în urma întâlnirii pe care au avut-o la Guvern, că nu s-a stabilit nimic în urma negocierilor, urmând să mai aibă loc o negociere pe 14-15 septembrie.

"A fost o primă etapă a negocierilor, nu s-a stabilit încă nimic. Vrem să mergem în aceași direcție cu Ministerul Sănătății", a precizat un lider de sindicat.

Aceștia au mai precizat că Rovana Plumb s-a angajat să facă eforturi să înainteze în Parlament legea salarizării, astfel încât la finalul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie aceasta să poată fi adoptată de Parlament.

Liderii de sindicat au mai spus că "Ministerul Educației și cel al Sănătății vor avea traiectorii comune".
 

PUBLICITATE
 
 
 
 
 
 

"Am cerut ca Guvernul să facă efortul să primim 15 procente înainte de ianuarie", au mai spus liderii de sindicat, care au explicat că la noua rundă de negocieri vor afla exact procentele cu care pot crește salariile de la finalul acestui an.

Dacă negocierile din septembrie vor avea succes, cadrele didactice care abia intră în sistem ar putea primi cu 170% mai mulţi bani decât până acum. Media creşterilor salariale pentru restul profesorilor ar putea să fie de 70%, potrivit viitoarei legi a salarizării.

În acest moment, salariul minim brut pe ţară este de 1.050 lei, în timp ce salariul unui învăţător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) şi al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net). Sindicatele din învăţământ avertizează că profesorii vor fi plătiţi la acelaşi nivel cu muncitorii necalificaţi, anul viitor, dacă salariile lor nu sunt majorate cu cel puţin 15% până atunci.