Sebastian Burduja și Mircea Fechet, atacați de organizațiile de mediu
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a observat cum, în ultimele zile, câteva organizații de mediu au declanșat un atac la adresa sa, a ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, și a colegilor lor din cele două ministere. Acesta nu este primul atac și este conștient că nu va fi nici ultimul.
Potrivit spuselor sale, aceste organizații de mediu se bazează pe informații „pe surse” conform cărora ar fi sesizat organele de urmărire penală cu privire la acțiunile desfășurate de câteva ONG-uri care, de ani de zile, sabotează proiectele energetice. Aceste acțiuni sunt sistematice și realizate cu mulți bani, folosind avocați bine plătiți și campanii agresive. El nu poate confirma sau infirma formularea unei plângeri penale, așa cum prevede legea, dar nimic nu îl poate opri să spună adevărul.
Toate investițiile sunt atacate și blocate la fiecare pas
Până acum, România a investit 4,63 miliarde de lei în hidrocentrale blocate de ani de zile, cum ar fi Răstolița (90% finalizată), Surduc-Siriu (89% finalizată), Cornetu-Avrig (95% finalizată) și Pașcani (75% finalizată). În total, sunt peste 300 MW noi pentru sistemul energetic național, plus beneficiile aferente acestor investiții, în special protecția împotriva efectelor inundațiilor.
De asemenea, proiectul strategic Neptun Deep din Marea Neagră va dubla producția de gaz românesc, va genera dezvoltare și locuri de muncă și va reduce masiv dependența europeană de gazul rusesc. Toate aceste investiții sunt atacate și blocate la fiecare pas, la fiecare procedură, la fiecare acord, aviz sau ordin de ministru, de către câteva organizații de mediu.
Prin aceste investiții, energia României ar fi fost mai sigură și mai ieftină, având astfel mii de noi locuri de muncă și o industrie mai competitivă. El a promis că nu se vor lăsa până când aceste investiții nu vor fi finalizate.
„Despre ce efecte asupra mediului poate fi vorba pentru investiții care sunt atât de aproape de finalizare? (…) Ce au în comun toate aceste investiții? Sunt atacate și blocate la fiecare pas, la fiecare procedură, la fiecare acord/aviz sau ordin de ministru, de câteva organizații.
Prin aceste investiții, energia României ar fi fost astăzi mai sigură și mai ieftină. Am fi avut mii de noi locuri de muncă și o industrie mai competitivă. Dar vă promit că nu ne lăsăm până când nu vom finaliza aceste investiții.
Nu sunt proiectele “lui Ceaușescu”, după cum afirmă unii. Sunt proiectele pe care vrem să le lăsăm moștenire generațiilor viitoare, pentru o Românie independentă energetic, puternică, fără influențe din Est”, a scris, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe Facebook.
Guvernul României nu se lasă intimidat de nimeni
El nu poate accepta vreodată acțiuni contrare interesului românilor, care servesc interesele celor care le vor răul. Cei care încalcă legea trebuie să răspundă exemplar. Toate presiunile, amenințările și campaniile negative nu îi intimidează pe colegii lui și nici pe el, ci îi motivează. România trebuie să fie independentă și sigură în și prin sectorul energetic, fără a mai depinde vreodată de cei care au folosit energia ca armă de șantaj decenii la rândul.
„Respectăm și susținem rolul societății civile și toate demersurile de bună-credință. Dar nu putem accepta vreodată acțiunile contrare interesului românilor, servind interesele celor care ne vor răul. Cei care încalcă legea trebuie să răspundă exemplar. Toate presiunile, amenințările și campaniile negative nu ne intimidează, ne motivează.
Iar adevărul și dreptatea înving întotdeauna, mai devreme sau mai târziu. România trebuie să fie independentă și sigură în și prin sectorul energetic, fără să mai depindă vreodată de cei care au folosit energia, decenii la rândul, ca armă de șantaj. Înainte, împreună”, a completat ministrul Energiei.