Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a scris, miercuri, pe contul personal de Facebook, că a cerut conducerii Complexului Energetic Oltenia (CEO) să clarifice urgent situaţia privind disponibilizările din cadrul companiei, după ce în presa locală au apărut informaţii potrivit cărora "s-a ajuns să se dea şpagă pentru listele de disponibilizări".
"Ştiu că obiceiurile vechi se uită greu, dar aş vrea să îi avertizez pe cei care încearcă să tragă foloase de pe urma restructurărilor din sectorul minier că nu tolerăm nicio încălcare a legii. Sper că informaţiile apărute în presa locală din Gorj, care susţine că s-a ajuns să se dea şpagă pentru listele de disponibilizaţi de la Complexul Energetic Oltenia, să se dovedească doar un zvon fără temei real. Atrag atenţia conducerii CEO şi îi cer imperativ să facă toate verificările necesare în această situaţie şi să se asigure că planul de disponibilizări să se aplice în cel mai transparent mod cu putinţă. Cer o clarificare urgentă a situaţiei pentru că atât cei care vor să părăsească voluntar compania, cât şi cei care întrunesc condiţiile de disponibilizare trebuie protejaţi atât de companie, prin salarii compensatorii, cât şi de stat, prin veniturile de completare. Nu trebuie să dea nimeni nicio şpagă pentru a beneficia de drepturile sale", a scris ministrul.
El a arătat că, din cauza acestor "metehne", companii precum CEO sau CEH (Complexul Energetic Hunedoara – n.r.) au ajuns în situaţia în care se găsesc astăzi.
"Poate că în Gorj nu s-a auzit încă de faptul că lucrurile se schimbă şi că lupta împotriva corupţiei se află în plină desfăşurare, dar o să avem grijă ca să afle acest lucru", a avertizat Grigorescu.
Ministrul a adăugat că planul de restructurare şi redresare economică al Complexului Energetic Oltenia trebuie să fie aplicat şi respectat de managementul companiei.
"Nu vorbim doar de o ajustare de costuri, ci o ajustare de costuri şi o repunere pe baze corecte ale societăţii pentru a ne asigura că avem eficienţă economică. Guvernul a alocat deja fondurile necesare pentru ca angajaţii să beneficieze de măsuri de protecţie socială. Acelaşi mesaj aş dori să-l transmit şi conducerii Complexului Energetic Hunedoara", a continuat Grigorescu.
În şedinţa de Guvern din 24 august, Executivul a aprobat alocarea sumei de 12,3 milioane de lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru anul 2016 pentru măsurile de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective de la CEO. În ceea ce priveşte Complexul Hunedoara, Guvernul a aprobat, în aceeaşi şedinţă, suma de 3,3 milioane de lei pentru persoanele disponibilizate colectiv.
Planul de eficientizare a Complexului Energetic Oltenia prevede disponibilizarea a 5.000 de salariaţi până în 2020, prin plecare voluntară sau pensionare. Pentru acest an este prevăzută plecarea a circa 2.000 de angajaţi. În prezent, societatea are aproximativ 15.100 de salariaţi. AGERPRES