Ministrul Energiei, optimist în privința producției de energie regenerabilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat evoluția semnării contractelor în domeniul energiei regenerabile, evidențiind faptul că deja au fost încheiate acorduri pentru 1700 de MW. El a subliniat că aceste contracte vor contribui la diversificarea surselor de energie și la creșterea capacității de producție verde în România.

Oficialul se arată optimist în privința potențialului României de a juca un rol semnificativ în producția de energie regenerabilă.

Apelul lansat în decembrie pentru instituții publice a avut o valoare de aproximativ jumătate de miliard de euro, reprezentând o oportunitate pentru primării, spitale, școli și alte entități publice de a beneficia de energie regenerabilă și de a reduce costurile, a transmis ministrul Energiei.

„Am reușit să semnăm contracte pentru 1700 de MW. Sunt contracte care eu sunt convins că se vor face. O parte s-au făcut deja și oamenii au venit doar la rambursare cu solicitarea de fonduri din PNRR. De asemenea, din fondul pentru modernizare am început să dăm drumul la apeluri foarte importante.

Din 6 decembrie a pornit apelul pentru instituții publice, undeva la jumătate de miliard de euro, iarăși pentru acoperirea consumului instituțiilor publice, primării, centre culturale, spitale, grădinițe, școli, prin panouri fotovoltaice sau, în alte cazuri, centrale eoliene sau chiar microhidrocentrale”, a declarat ministrul, potrivit Antena 3 CNN.

România ar putea ajunge la o capacitate de 5.000 și 10.000 de MW din surse regenerabile

Acesta a precizat că la 1 martie, vor fi lansate două noi apeluri din fondul pentru modernizare, totalizând 815 milioane de euro, concentrate pe producția de energie verde și acoperirea auto-consumului. Ministrul estimează că până în 2030, România ar putea ajunge la o capacitate de producție între 5.000 și 10.000 de MW din surse regenerabile.

„Toți cei care n-au reușit să se încadreze în bugetul schemei sau din alte motive n-au depus documente în timp util au o nouă șansă să vină pe fondul pentru modernizare și mă aștept să finanțăm încă aproximativ 2000 MW de energie verde din fondul pentru modernizare.

Eu cred că până în 2030 avem șansa de a avea între 5-7 poate spre 10.000 de MW din energie regenerabilă”, a declarat Sebastian Burduja.

Burduja a subliniat că, anul trecut, România a fost net exportator de energie, menționând că există momente când importul a fost necesar din rațiuni comerciale.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că sunt și intervale orare în care am și importat energie „atunci când, din rațiuni comerciale, acest lucru a avut sens. La fel se întâmplă și acum pe sectorul de gaze”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței Income Magazine, unde Ministrul Energiei a prezentat detaliile privind evoluția sectorului energetic și strategiile pentru creșterea capacității de producție verde.