Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat miercuri că a avut o serie de discuții cu oficiali ai departamentului de energie din SUA. Printre subiectele abordate s-au numărat reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și a SMR-ul de la Doicești.
Virgil Popescu, discuții cu reprezentanții americani din energie
„M-am întâlnit astăzi, din nou, cu Jennifer Granholm, cea de-a doua femeie conducător al U.S. Department of Energy (DOE), pentru a discuta despre următorii pașii pe care îi facem pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și a SMR-ului, de la Doicești.
La mai puțin de un an de la anunțul noului parteneriat privind reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), pe care l-am făcut împreună la COP 26, astăzi am putut evalua împreună că s-au făcut mulți pași importanți și vitali pentru asigurarea independenței și securității energetice.
Vom avea parte de suportul Departamentului de Energie al SUA pentru a finaliza aceste proiecte importante. De asemenea, i-am mulțumit doamnei Granholm pentru susținerea pe care o acordă României și dezvoltării programului nuclear civil”, a transmis ministrul într-o postare pe Facebook.
Unitățile de la Cernavodă, incluse în Strategia Energetică a României
În noiembrie anul trecut, Nuclearelectrica a anunţat avansarea Proiectului Unităţilor CANDU 3 şi 4 de la Cernavodă, iar în cadrul etapei pregătitoare, EnergoNuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy.
În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleară.
Proiectul Unităţilor CANDU este inclus în Strategia Energetică a României, pentru perioada 2019 – 2030, cu perspectivă pentru 2050, precum şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenţei energetice a României şi al atingerii obiectivelor de decarbonare ca stat membru al UE. În acest sens, România a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ulterior ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având un sprijin larg şi fiind adoptat cu o majoritate de voturi.