"Astăzi am avut o discuţie pragmatică, axată pe soluţii concrete. Am pornit de la două idei, respectiv că avem câteva lucruri de făcut pentru perioada următoare prin stabilirea unui grafic de lucrări şi reparaţii care trebuie executate pe perioada verii pentru a ne pregăti pentru sezonul rece, prin stabilirea unui grafic care să asigure că aceste lucruri sunt făcute în comun şi că au impact minim asupra consumatorului final", a spus ministrul.
El a adăugat că sistemul centralizat de termoficare nu mai trebuie să fie o temere pentru consumatori şi o apăsare pe umerii autorităţilor.
"De asemenea, avem în vedere în perioada următoare şi o serie de discuţii pentru o soluţie pe termen lung, dar decuplăm cele două lucruri. Ne vom întâlni pentru a discuta şi alte chestiuni de strategie cu privire la maniera optimă în care cele două companii şi sistemul de termoficare centralizat al Capitalei pot să devină mai eficiente şi să se transforme dintr-o apăsare, atât pe umerii instituţiilor, cât şi o temere pentru consumatorul final, într-un sistem până la urmă potrivit, care poate să ofere consumatorului final un produs de calitate şi siguranţă în alimentare", a continuat ministrul, citat de Agerpres.
Grigorescu a adăugat că are în vedere şi realizarea unei strategii pe termen lung pentru îmbunătăţirea sistemului de termoficare, împreună cu alte instituţii care gestionează acest sector.
"Vom discuta în perioada următoare, împreună cu alţi factori de decizie, pentru că decizia nu ţine doar de Primăria Generală sau de Ministerul Energiei exclusiv, ci şi de alte instituţii. Vom iniţia această dezbatere pentru a vedea împreună ce este de făcut, întrucât au existat mai multe soluţii care s-au discutat de-a lungul vremii şi modificări legislative. Inclusiv, există o lege a termiei în Parlament. Am abordat mai multe lucruri, dar aş prefera să ne apucăm de lucruri concrete şi apoi să vorbim, să nu discutăm numai despre planuri", a susţinut ministrul.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, marţi, că va propune Consiliului General, care va avea şedinţă săptămâna următoare, o rectificare bugetară, astfel încât RADET să beneficieze de 3,5 milioane de euro, sumă necesară pentru reparaţiile urgente ce trebuie efectuate la reţelele cele mai afectate.
"Suntem de acord – eu am dat astăzi acceptul – să propunem primei şedinţe a CGMB, de săptămâna viitoare, o rectificare bugetară, care să prevadă această sumă de aproximativ 3,5 milioane de euro – şi să se acţioneze în regim de urgenţă, acum, cât este cald afară, pentru a fi pregătiţi pentru iarnă – pentru reparaţii la reţeaua termică Mihai Bravu şi reţeaua termică Banu Manta – Filantropia. Beneficiari vor fi bucureştenii din cartierele Banu Manta, Ştefan cel Mare, Titulescu, Mihalache, Colentina, Fundeni. Practic, un sfert din Capitala ţării", a spus edilul-şef, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii RADET.
Totodată, Firea a atras atenţia asupra faptului că, în cazul în care CGMB va fi de acord cu această suplimentare, există riscul ca suma să fie transferată în contul blocat prin poprirea pusă de ELCEN.
Gabriela Firea a arătat că, într-o întâlnire pe care o va avea, miercuri, de la ora 12,00, cu reprezentanţii ELCEN, va solicita ca aceşti bani să nu facă obiectul popririi şi să fie folosiţi pentru reparaţii. Ea va reitera această solicitare şi în cadrul unei întrevederi pe care doreşte să o aibă cu premierul Dacian Cioloş şi cu ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu.
De asemenea, primarul general a afirmat că RADET ar urma să beneficieze, prin PMB, de o sumă importantă din fonduri europene – 187 milioane de euro.
"Din nefericire, procesul pentru pregătirea documentelor necesare deschiderii aplicaţiei la Bruxelles a fost foarte mult îngreunat şi încetinit, dar noi astăzi am stabilit calendarul operaţional, (…) chiar am propus o devansare a termenului care fusese stabilit iniţial pentru martie 2017 (…) să avem toate documentele gata pe 1 octombrie anul acesta", a spus edilul-şef.
Firea a precizat că e important ca în această perioadă să fie luate cele mai bune măsuri, pentru ca bucureştenii să poată beneficia de căldură în sezonul rece. Primarul general a subliniat că RADET se află într-o situaţie dificilă, având conturile poprite de către ELCEN, care este în subordinea Ministerului Energiei.
"Se eliberează sume doar pentru plata salariilor. Din păcate, nu s-a găsit până acum înţelegere pentru a se transfera şi sumele necesare reparaţiilor", a spus Firea.