"Electrica a depus o ofertă pentru preluarea acţiunilor pe care CEZ le are în Bulgaria. Este vorba despre compania care furnizează energie pentru Sofia şi împrejurimile Sofiei, deci avem 3 milioane de clienţi, un portofoliu destul de mare acolo. Electrica a depus o ofertă în acest sens şi ne-am dori foarte mult să reuşim să achiziţionăm acest pachet de acţiuni şi să devenim jucători regionali. Este foarte important ca aceste companii care au potenţial să devină jucători regionali, iar România are această capacitate", a spus ministrul.
Contactaţi de AGERPRES, oficialii Electrica nu au vrut să comenteze aceste informaţii.
Ministerul Energiei deţine 48,7% din acţiunile Electrica, restul fiind tranzacţionate pe bursă.
La începutul lunii februarie, agenţia bulgară de ştiri Novinite a relatat că grupul ceh de utilităţi CEZ AS ia în considerare retragerea de pe piaţa din Bulgaria şi o serie de firme din România, Franţa şi Turcia sunt interesate de această preluare.
În Bulgaria, CEZ este cea mai mare companie de distribuţie a electricităţii, având peste trei milioane de clienţi, venituri de 1,4 miliarde de leva şi câteva centrale hidroelectrice.
Schimbarea reglementărilor în sectorul energetic şi profitul scăzut sunt motivele cele mai probabile pentru intenţia CEZ, susţine publicaţia bulgară, şi mai puţin "interesul arătat de investitori", aşa cum a sugerat CEZ.
După ce a intrat pe piaţa din Bulgaria în 2004, CEZ a avut o relaţie dificilă cu Comisia de Reglementare în domeniul Energiei de la Sofia (KEVR) şi cu firma naţională bulgară de electricitate (NEK), mai scrie presa bulgară.
Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea fostei filiale de distribuţie şi furnizare Electrica Oltenia.
AGERPRES