Ministrul Energiei nu vrea să irosim gazele naturale din Marea Neagră pentru uz casnic
Ce se va întâmpla cu gazele naturale din Marea Neagră? Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îşi doreşte o creştere semnificativă a consumului de gaze naturale în România pentru a se dezvolta economia.
El își dorește ca gazele exploatate din Neptun Deep să nu fie irosite pentru uz casnic, ci să fie folosite pentru industria românească. El își dorește ca gazele naturale să fie folosite pentru dezvoltarea ramurilor industriale unde avem un mare deficit comercial. De exemplu, industria petrochimică și industria farma.
Oamenii ar folosi, în schimb, surse alternative de gaze naturale pentru consumul casnic. Potrivit lui, există surse din care România se poate aproviziona, în situaţia unei creşteri semnificative a consumului de gaze naturale.
Burduja este încrezător că „putem fi complet independenţi din punct de vedere energetic şi la iarnă, şi pe termen mediu şi lung”.
„Cel mai ineficient mod de a utiliza gazele care vor veni din Marea Neagră, din Neptun Deep, gazele româneşti, va fi să le ardem la aragaz sau să le exportăm în forma în care ele sunt, deci să le ducem pe conducte în Ungaria sau în alte state europene.
Eu mi-aş dori să văd industria românească să beneficieze de acest gaz şi să facă îngrăşăminte chimice, să facă medicamente, deci să dezvoltăm ramurile industriale unde noi oricum avem un mare deficit comercial, tot ce înseamnă industria petrochimică, industria farma şi să avem produse cu valoare adăugată.
Altfel, ne bucurăm că vom avea gaz, vom câştiga poate, şi la export. Să dea Dumnezeu să se întâmple asta, pentru că un consum mai mare de gaz înseamnă o dezvoltare economică mai mare”, a declarat, marți seară, Sebastian Burduja pentru TVR Info.
Schema de plafonare a energiei va fi menținută în continuare
El a anunțat, totodată, că schema de plafonare a energiei va fi menținută în continuare. Ministrul Energiei a văzut un studiu care arată că dacă nu ar fi existat măsuri de sprijin, atunci bugetul unei familii s-ar fi dus în proporție de 17% către gaz. Aceste cheltuieli au fost de 7% cu măsurile în vigoare, de aceea măsurile au contat foarte mult.
„Categoric da, se menţin (măsurile de protecţie pentru populaţie – n.r.). Am văzut studiul european, există şi un alt studiu care a arătat că, în lipsa unor măsuri de sprijin, din bugetul unei familii cheltuielile aferente gazului s-ar fi dus spre 17%.
Având în vedere măsurile de sprijin, au fost în jur de 7%, deci au contat foarte mult aceste măsuri (…)”, a anunțat, marți, Sebastian Burduja.
Conform lui, schema de la noi a fost generoasă. Datele arată că cinci mii de gospodării au beneficiat de schemă. Au avut un consum lunar sub 100 de kW/h, drept urmare au plătit aproape 35 de lei pe factura la curent.
El își dorește ca schema să fie menținută și în acest an. Ne putem aștepta la o creștere de prețuri în luna februarie, atunci când consumul va fi mare, dacă iarna va fi grea.