Ministrul Energie, noua promisiune pentru români

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă că îşi reafirmă angajamentul de a finaliza hidrocentralele demarate înainte de 1989. În cadrul unei vizite la hidrocentrala Lotru-Ciunget, ministrul a subliniat că în ciuda oricăror obstacole, anul acesta hidrocentrala de la Răstoliţa va deveni operaţională. El a adăugat că există rezistenţă din partea unor forţe care nu doresc ca România să atingă independenţa energetică, însă se va lupta cu toate resursele pentru a depăşi aceste provocări.

”Astăzi am fost la hidrocentrala Lotru-Ciunget, coloana vertebrală a hidroenergeticii româneşti! Este una dintre cele mai impresionante realizări inginereşti ale României. Situată în inima Munţilor Lotrului, această capodoperă a hidroenergeticii româneşti nu este doar un simbol al excelenţei tehnice, ci şi un testament al viziunii celor care au gândit şi construit acest gigant energetic.

Cu o putere instalată de peste 510 MW, 82 de captări secundare şi peste 150 km de galerii subterane, Lotru-Ciunget a fost proiectată să valorifice la maximum potenţialul hidroenergetic al râului Lotru şi al unui bazin hidrografic de 675 km2. Cifrele sunt efectiv incredibile. Finalizată în anii ’70, această hidrocentrală este dovada vie a unei generaţii de ingineri şi muncitori care au pus România pe harta marilor proiecte energetice ale lumii.

În toată amenajarea hidroenergetică Lotru, avem un total de 643 MW, aproape cât un reactor nuclear de la Cernavodă! Bonus: 60 MW în pompaj, pentru asigurarea unui debit optim pentru hidrocentrala Lotru-Ciunget”, a scris Burduja pe Facebook.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că, în timpul vizitei la hidrocentrala Lotru-Ciunget, a simțit puterea viziunii celor care au transformat munții pentru a converti apa în energie.

El a subliniat importanța celor care au contribuit la dezvoltarea hidroenergeticii în România, menționându-l pe „părintele hidroenergeticii românești, Prof. Dorin Pavel, care a documentat potențialul zonei încă din 1933”.

„Ei sunt adevărații constructori ai României moderne, începând cu părintele hidroenergeticii românești, Prof. Dorin Pavel, care a documentat potențialul zonei încă din 1933. În spiritul acestor oameni extraordinari și al efortului depus atunci, îmi asum încă o dată, ca ministru al Energiei, că vom finaliza hidrocentralele începute înainte de 1989. Orice ar fi să fie, anul acesta vom pune în funcțiune hidrocentrala de la Răstolița, unde ne luptăm cu toate forțele care NU vor ca România să fie independentă energetic”, a declarat Burduja.

Hidrocentrala de la Răstolița va fi prima finalizată

Vineri seara, ministrul a anunțat că hidrocentrala de la Răstolița va fi prima dintre cele începute înainte de 1989, dar care au fost blocate timp de decenii, ce va fi finalizată în acest an. Investiția în acest proiect a depășit deja sute de milioane de euro și va adăuga 30 MW la sistemul energetic național. Peste 90% din lucrări au fost deja finalizate, inclusiv stația.

Burduja a citat și cuvintele inginerului Dimitrie Leonida, specialist în energetică: „’Energia este viață. Să ai energie înseamnă să ai forța de a construi, de a transforma, de a duce un popor spre viitor.’ Aceste cuvinte ale lui Dimitrie Leonida, unul dintre marii ingineri români, sunt mai actuale ca oricând. România are nevoie de energia sa hidro pentru a-și consolida independența energetică și pentru a-și respecta angajamentele de tranziție energetică.”

Ministrul a subliniat că hidrocentrala Lotru-Ciunget demonstrează că România poate construi proiecte de amploare și a reafirmat că proiectele hidroenergetice nu sunt moștenirea regimului Ceaușescu, ci realizări ale poporului român.

„Nu, acest proiect nu este făcut de Ceaușescu. Este făcut de poporul român. Și tot poporul român are datoria să întreacă faptele mari ale înaintașilor noștri. Răstolița va fi primul pas dintr-un angajament ferm: să valorificăm la maxim ceea ce generațiile anterioare au început și să ducem mai departe viziunea unei Românii puternice! Înainte, împreună”, a adăugat Burduja.