În premieră, România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană (UE), a anunțat cu bucurie ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
România a devenit pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din UE
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat cu bucurie că România a devenit pentru prima dată cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană (UE), conform datelor pentru trimestrul al doilea din 2024. România a produs 2,3 miliarde de metri cubi de gaz, depășind astfel Olanda, care a produs 2,2 miliarde de metri cubi. De asemenea, producția de gaze românească a crescut cu 1% față de anul precedent.
Acest succes se datorează în mare parte companiei Romgaz, aflată în portofoliul Ministerului Energiei, care a înregistrat în primele șase luni o creștere a producției de gaze cu 5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Compania a pus în funcțiune șapte noi sonde în acest an, inclusiv sonda 100 Caragele, realizată în doar 75 de zile, un record absolut.
Planurile de investiții vor continua, Romgaz având în plan să aloce între 600 și 800 de milioane de lei în 2024 pentru creșterea producției de gaze românești, cu un buget de 1,25 miliarde de lei în primele șase luni, care include și investiția în Neptun Deep.
„În premieră, România a devenit deja cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Datele sunt aferente trimestrului al doilea din 2024 și confirmă statutul de lider pe care ni l-am asumat la nivel european, cu o producție de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz. Am “detronat” Olanda, care a înregistrat o producție de 2,2 miliarde de metri cubi. Față de anul trecut, producția de gaz românesc a crescut cu 1%.
Marele merit este al Romgaz, compania din portofoliul ministerului energiei, care a avut la șase luni o producție de gaz cu 5% mai mare, față de aceeași perioadă a anului trecut. Au pus în producție 7 noi sonde anul acesta, inclusiv 100 Caragele, sondă pusă în producție în doar 75 de zile, record absolut.
Iar planurile de investiții continuă. În 2024, Romgaz va aloca 600-800 milioane lei pentru creșterea producției de gaz românesc (la 6 luni, 1,25 miliarde lei, inclusiv investiția în Neptun Deep)”, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, sâmbătă, pe Facebook.
România s-a bucurat de al patrulea cel mai ieftin preț la gaz din UE
În aceeași perioadă, România s-a bucurat de al patrulea cel mai ieftin preț la gaz din UE, conform datelor Eurostat. Începând din 2027, producția de gaz românesc se va dubla datorită exploatării gazelor de mare adâncime din Marea Neagră. Această creștere va duce la un preț mai mic al gazului, va atrage mai multe investiții în economie și va contribui la reducerea dependenței regiunii de gazul rusesc.
Ministrul Energiei a avertizat că aceste rezultate și planuri deranjează anumite interese, făcând referire la o organizație neguvernamentală care a încercat recent să blocheze proiectul Neptun Deep, susținând că la 160 de kilometri de țărmul Mării Negre, în zona de exploatare a gazului, ar exista vestigii antice pe fundul mării.
El a dat asigurări că sunt pregătiți să finalizeze toate aceste investiții strategice, indiferent de opoziție, subliniind că investițiile, care valorează miliarde de euro, au fost planificate și avizate corect. El a adăugat că independența energetică a României nu este negociabilă.
„În aceeași perioadă, românii au beneficiat de al patrulea cel mai ieftin preț la gaz, conform datelor Eurostat. Iar din 2027, prin gazele de mare adâncime din Marea Neagră, ne vom dubla efectiv producția de gaz românesc. Vom avea un preț și mai bun la gaz, vom atrage și mai multe investiții în economie, și vom susține întreaga regiune să își reducă dependența față de gazul rusesc.
Înțeleg ca rezultatele și planurile noastre supără multă lume. Recent, o organizație neguvernamentală a încercat să blocheze proiectul Neptun Deep spunând ca la 160 de km de țărmul Mării Negre, în zona exploatării de gaz, ar exista pe fundul mării vestigii antice…
Suntem pregătiți să finalizăm toate aceste investiții strategice, oricât de multe interese am deranja. Investițiile sunt de miliarde de euro și au fost pregătite și avizate ca la carte. Independența energetică a românilor nu este negociabilă.
Așadar, dragi prieteni, viitorul energiei românești sună tot mai bine. Iar asta înseamnă facturi mai mici, dezvoltare, locuri de muncă mai bine plătite, investiții mai mari. Înainte, împreună”, a punctat oficialul român.