Ministrul Energiei: În sectorul energetic, România este un lider regional şi trebuie să rămână un lider regional

Sebastian Burduja

SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, marți, că, în sectorul energetic, România este un lider regional şi chiar dacă Rusia „a ales să folosească energia ca armă în războiul declanşat împotriva Ucrainei şi în războiul hibrid mai amplu, România poate răspunde ca factor de stabilitate pentru regiunea noastră.”

În sectorul energetic, România trebuie să rămână un lider regional

Nuclearelectrica (România) şi Energocom (Republica Moldova) au semnat marţi, 18 iulie 2023, un Memorandum de Înţelegere (MoU) pentru a dezvolta cooperarea pe termen lung în sectorul energetic şi pentru a atinge obiective strategice comune. Obiectivul Memorandumului de Înţelegere este de a explora opţiunile pentru asigurarea livrării energiei din producţia viitoare a Nuclearelectrica din noile capacităţi care urmează să intre în exploatare comercială, în principal Unitatea 3 și Unitatea 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă,  şi de a sprijini dezvoltarea capacităţilor şi competenţelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare.

Cu această ocazie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reamintit că, în calitate de fost ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, relația dintre București și Chișinău a fost o prioritate pentru el, motiv pentru care au fost consemnate câteva premieri, precum spaţiul digital unic între România şi Republica Moldova, „în care mai degrabă România are de câştigat, pentru că Republica Moldova este mult în faţa noastră în ceea ce priveşte transformarea digitală”, acordurile tripartite între cele două guverne şi mari companii din domeniul IT, cum ar fi Amazon, Microsoft şi UiPath.

„Mă bucur acum să dăm şi noi ceva mai mult Republicii Moldova, pentru că, în sectorul energetic, România este un lider regional şi trebuie să rămână un lider regional. Dacă Federaţia Rusă a ales să folosească energia ca armă în războiul declanşat împotriva Ucrainei şi în războiul hibrid mai amplu, România poate răspunde ca factor de stabilitate pentru regiunea noastră şi cu siguranţă cu prioritate zero în ceea ce îi priveşte pe fraţii noştri din Republica Moldova”, a declarat el.

Proiectele în domeniul energetic, mai ales în domeniul energiei nucleare, sunt greu de dus la capăt

Sebastian Burduja a precizat, totodată, că „este greu să duci la bun sfârşit proiecte în domeniul energetic, cu atât mai mult în domeniul energiei nucleare, pentru că ele cer timp, cer resurse, cer continuitate, cer competenţă şi chiar excelenţă.”

„Şi avem din plin aici, la Cernavodă, şi la nivel managerial şi la nivel tehnic şi, cu siguranţă, depăşesc mandatul unor miniştri sau unor guverne. (…) Ceea ce astăzi am revăzut îmi confirmă faptul că avem cu ce să ne mândrim la nivel european şi mondial. Nu-i deloc puţin lucru că aceste unităţi româneşti sunt pe podiumul mondial între cele 440 de reactoare nucleare din întreaga lume, pe locul 1 şi, respectiv, pe locul 3.

Deci, discutăm despre o tradiţie pe care România o are, discutăm despre excelenţă, discutăm despre inovare, pentru că, în paralel cu acest proiect important al Unităţilor 3 şi 4, discutăm de reactoarele modulare de mici dimensiuni, SMR-urile – şi România are ambiţia să fie prima ţară europeană cu un asemenea reactor modular de dimensiuni mici – şi, nu în ultimul rând, de proiectul Alfred, care este un demonstrator de generaţie 4, bazat pe plumb”, a zis el.