În curând, vor fi finalizate lucrări de la Hidrocentrala Dumitra, Râul Jiu

„Hidrocentrala Dumitra, Râul Jiu. 170 de milioane euro cheltuiți de statul român. Grad de finalizare a lucrărilor: 96%. Investiție începută în 2003, blocată din 2017 din cauza avizelor de mediu și hotărârilor instanțelor. Cineva a avut acest interes și vom vedea exact cine și de ce.

Ca ministru al energiei, îmi asum să găsesc soluții, oricât de greu ar fi. Ținem aproape”, a scris, luni, Sebastian Burduja pe contul său de Facebook.

„Din cauza unor intervenții, cel puțin dubioase, cu o motivație care merită analizată, acest proiect a fost blocat în instanță de diverse organizații. Ar fi un proiect vital pentru securitatea energetică a României. Da, ne pasă de mediul înconjurător, tuturor, da, vrem să-l protejăm, da, vrem să știm exact ce impact are asupra mediului o astfel de investiție, când ai, însă, 96% dintr-un asemenea obiectiv terminat ești dator ca țară să găsești soluții.

Și eu îmi asum, ca ministrul al Energiei, împreună cu Ministerul Mediului, împreună cu toți care au un cuvânt de spus aici, la Dumitra, pe Jiu, să găsim aceste soluții, să putem da această energie în sistem, ca dumneavoastră, cetățeni ai României, să aveți un preț corect la factură, să aveți o energie sigură și să avem o energie verde pentru că vorbim de energie hidro”, a spus el în videoclipul postat pe rețelele sociale.

Ministerul Energiei gestionează trecerea către energia sigură, verde și la un preţ bun

Vă amintim că, vinerea trecută, Sebastian Burduja a anunțat personal că vor avea loc investiții pentru a se realiza trecerea către energia sigură, verde și la un preţ bun, Fondul pentru Modernizare fiind cea mai mare şansă de dezvoltare pe care o are România.

„Eu am spus de la început că avem un obiectiv la Ministerul Energiei – investiţii, investiţii, investiţii -pentru a realiza dezideratul unei energii sigure, la un preţ corect şi cât mai verde. Pentru Fondul pentru Modernizare avem cea mai mare şansă de dezvoltare pe care România o are în istoria recentă şi nu greşesc dacă spun că Ministerul Energiei gestionează cea mai importantă investiţie pentru viitorul României şi România Viitorului. Ideea acestui eveniment s-a născut din dorinţa de a lua cele mai bune propuneri din piaţă”, a declarat el, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Energiei.

Potrivit sursei citate anterior, Fondul de Modernizare are alocate peste 13 miliarde de lei pentru tranziţia către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, prin încurajarea investiţiilor în surse regenerabile de energie.

Fondul de Modernizare este instrumentul cheie de finanţare instituit pentru perioada 2021-2030, prin art. 10d din Directiva 2003/87/CE (Directiva EU- ETS) pentru dezvoltarea investiţiilor în proiecte energetice care prevăd îmbunătăţiri în eficienţă energetică, modernizarea sistemelor energetice şi tranziţia în regiunile dependente de cărbune în statele membre cu PIB pe cap de locuitor la preţul pieţei mai mic de 60% din media Uniunii Europene (zece state).