Sebastian Burduja, clarificări după protestul salariaților ELCEN

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat, luni, după protestul salariaților ELCEN care nu au vrut să intre la muncă, că în tot ceea ce se întreprinde în domeniu, se respectă legea, munca cinstită și utilizarea corectă a banilor publici. Această cerință se aplică tuturor partenerilor sociali. El nu va ezita să aplice prevederile legale pentru a asigura producția de agent termic pentru bucureșteni. Politicianul a reamintit tuturor că a existat și există o deschidere totală pentru un dialog constructiv și corect.

Săptămâna trecută, au fost stabiliți mai mulți pași la care au convenit atât reprezentanții sindicatului, cât și cei ai companiei. Acum, se așteaptă ca aceștia să fie urmați, iar soluțiile posibile să fie explorate într-o nouă rundă de discuții.  De „Ordonanța Trenuleț” nu sunt vizate persoanele din producție sau din centrale, adică cei care își fac treaba.

„În tot ceea ce facem, respectăm legea, respectăm munca cinstită şi cheltuirea corectă a banului public. Asta solicităm tuturor partenerilor sociali. Nu vom ezita să aplicăm prevederile legale şi să asigurăm serviciul public de producţie a agentului termic pentru bucureşteni. Am avut şi avem deschidere totală pentru un dialog constructiv şi corect.

Aşteptăm ca aceşti paşi să fie făcuţi, iar soluţiile potenţiale explorate, în cadrul unor noi discuţii. Am discutat, totodată, adresa pe care am înaintat-o tuturor companiilor din portofoliul ministerului energiei, inclusiv ELCEN, prin care am solicitat reducerea cheltuielilor. Vreau să fiu bine înţeles de către toţi cei care ar putea fi manipulaţi: nu sunt vizaţi oamenii din producţie, din centrale, oamenii care îşi fac treaba”, a transmis oficialul român.

Reducerea cheltuielilor publice este absolut necesară

Cei vizați sunt aceia care „plimbă hârtii între birouri sau nu respectă programul de muncă”. Personalul administrativ este prea mare. Dacă acest lucru îi deranjează pe reprezentanții sindicatului, el nu va renunța la măsurile de eficientizare. Aceste măsuri, a spus el, vor ajuta companiile să devină mai sănătoase și, pe termen lung, vor crea condiții mai bune pentru cei care doresc și merită să rămână.

Totodată, liberalul a avertizat că nu va exista un dialog „cu Bucureștiul luat ostatic”. Reducerea cheltuielilor publice este absolut necesară, o realitate pe care o arată și decizia recentă privind ratingul de țară. Din punct de vedere uman, înțelege nemulțumirile, dar nu poate accepta ca lucrurile să rămână neschimbate în ceea ce privește modul în care companiile de stat, multe dintre ele monopoluri, cheltuiesc fondurile.

În încheiere, acesta a făcut un apel ferm și direct, subliniind că protestele nu trebuie să pună în pericol furnizarea apei calde și a căldurii în București, subliniind că acest lucru nu este corect față de milioanele de bucureșteni.

„Personalul administrativ este supradimensionat şi, dacă asta îi supără pe reprezentanţii sindicatului, îi anunţ că nu vom da înapoi de la măsurile de eficientizare. Acestea vor însănătoşi companiile şi, până la urmă, vor genera condiţii mai bune pentru toţi cei care îşi doresc şi merită să rămână.

Reducerea cheltuielilor publice este absolut necesară, iar decizia de zilele trecute privind ratingul de ţară ne arăta asta foarte clar. La nivel uman, pot înţelege nemulţumirile, dar nu pot accepta să nu se schimbe nimic în modul în care companiile cu capital de stat, multe dintre ele monopoluri, cheltuie fondurile.

Apelul meu ferm şi direct este ca aceste acţiuni de protest să nu pună în pericol furnizarea apei calde şi căldurii în Bucureşti. Nu este corect faţă de milioane de bucureşteni”, a punctat ministrul Energiei.