Ministrul Energiei spune că nu e niciun pericol ca România să rămână fără gaze naturale

Sursă: INQUAM Photos, Alexandra Pandrea

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți că România caută alternative, cum ar fi gazul natural lichefiat, dar țara noastră oricum nu va avea probleme în cazul unui conflict în Ucraina.

Un conflict în Ucraina nu va duce la probleme în aprovizionarea cu gaze naturale a României, care îşi poate asigura întregul consum din surse interne odată cu venirea primăverii, a afirmat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de profil.

Gazul natural lichefiat, o posibilă alternativă

„Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării”, a spus ministrul, în cadrul conferinţei ZF Power Summit.

El a arătat ca ţara noastră se preocupă de diversificarea rutelor de import al gazelor.

„Ne uităm la LNG (gaz natural lichefiat – n.r.), la SUA, la Azerbaidjan. Analizăm alte surse decât prin intermediari ai Gazprom”, a spus Popescu.

Acord privind modificarea legii offshore

Potrivit acestuia, în coaliţia de guvernare s-a ajuns la un acord pentru modificarea Legii offshore în această sesiune parlamentară.

De asemenea, va fi modificat şi modul de calcul al redevenţei pentru gaze, care acum este stabilit în funcţie de preţul de referinţă de la Viena, astfel încât să fie calculată în funcţie de cotaţiile din România ale gazelor.

Preţul gazelor este în scădere pe bursele internaţionale, a mai spus Virgil Popescu. De exemplu, acum este la jumătate faţă de preţul din decembrie.

Soluții pentru consumatori de la 1 aprilie

Întrebat ce soluţii vor fi aplicate pentru consumatori de la 1 aprilie, el a răspuns: „Am avut ieri (luni – n.r.) o întâlnire la Guvern, soluţii sunt, nu sunt doar pe termen scurt, oamenii trebuie să ştie că vor fi asiguraţi de la 1 aprilie”.

El a adăugat că va face publice aceste măsuri după ce acestea vor fi validate în coaliţie.

Aurul şi petrolul s-au aflat în fruntea unei tendinţe generale de apreciere a materiilor prime după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seara armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa, transmite Bloomberg.