Ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar și liberalii se află în centrul unei analize a social-democraților privind schema de facturi pregătită de ministerul Energiei de la 1 aprilie. În document se arată că aceste măsuri vor produce o gaură la bugetul de stat de 40 de miliarde de lei.
Schema de facturi pregătită de ministerul Energiei de la 1 aprilie este aspru criticată de social-democrați într-o analiză internă. Potrivit documentului, care precizează că schema va produce un cost de 40 de miliarde de lei la bugetul de stat, măsurile vor consolida stimulentul de a crește speculativ prețul la energie și vor funcționa ca o schemă piramidală.
„Schema propusă de ministrul Virgil Popescu este o suveică cu povară masivă pe buget și pe populația care nu beneficiază de ea (nu se încadrează în plafoane); Este un sistem de tip CARITAS în care populația și statul pierd, în timp ce actorii din piața de energie câștigă enorm pe baza unor prețuri speculative”, arată analiza PSD, potrivit Economedia.
În document se arată că măsurile vor costa bugetul de stat aproape 5 miliarde de lei lunar, pentru un total de 40 de miliarde de lei. Cei din PSD lansează, de asemenea, acuzații la adresa ministrului Virgil Popescu privind faptul că nu a calculat niciun fel de impact în ordonanță.
PSD: Nimic în OUG despre stoparea speculei sau plafonarea / reglementarea prețurilor
În plus, social-democrații susțin că schema nu prevede nimic pentru stoparea speculei. „Neintervenindu-se în mecanismul speculativ al formării prețului, toată povara se va transfera pe buget și pe cei care nu beneficiază de schemă”, afirmă social-democrații.
Potrivit PSD, acest circuit impozitare / taxare – subvenționare / decontare se va destrăma la un moment dat, nelăsând nimic în urmă – investiții, capacități noi de producție, etc.
În plus, social-democrații mai spun că mecanismul românesc va cere să se garanteze stocuri de gaze de doar 30%, în timp ce Uniunea Europeană vorbește de înmagazinare de 90% în depozite până în septembrie.
De asemenea este menționat faptul că Uniunea Europeană vorbește despre plafonarea / reglementarea prețurilor, dar acestea nu se regăsesc în Ordonanța de Urgență pe care ministrul Energiei o pregătește.
Liberalii nu scapă de acuzațiile celor din PSD
Nici liberalii nu scapă din atenția celor din PSD, aceștia fiind acuzați că au modificat plafonul de supraimpozitare a companiilor de la 450 lei/MWh la 300 lei/MWh. Social-democrații spun că această modificare a PNL contravine discuțiilor din coaliția de guvernare.
Nu în ultimul rând, ei mai punctează că perioada de sprijin pentru gaze este redusă doar la iarna noiembrie – martie. Cu toate acestea, cei din PSD subliniază că pe timpul verii se consumă gaze pentru apa caldă menajeră.
„Spălatul cu apa caldă va deveni foarte scump în timpul verii”, spun ei.