Miercuri, Virgil Popescu a informat public că în aprilie 2022 va exista o micșorare a prețului la gaze naturale. De asemenea, acesta estimează și o scădere treptată a tarifelor la energie electrică.
„Eu estimez, din aprilie încolo, o temperare a preţului la gaz natural, o scădere a preţului la gaz, care, evident, va duce şi la o temperare a preţului la energie electrică. Primăvara şi vara scade consumul, nu va mai fi aşa o presiune pe preţ”, a explicat acesta.
Prețurile la energie electrică nu vor mai fi ca-n trecut
Deși estimează o ușoară scădere în primăvară, Virgil Popescu susține că prețurile pentru căldură și curent nu se vor mai întoarce la cele de anul trecut.
„Nu e aşteptăm la o scădere a preţului la energie electrică la nivelul anului trecut, este clar că aşa ceva nu se mai poate. Preţul certificatului de CO2 a crescut foarte mult”, a spus acesta.
Ministrul Energiei acuză Rusia de scumpirea gazelor naturale
Întrebat de jurnaliști de ce persistă scumpirea gazelor naturale, ministrul Energiei a spus că majorările actuale de preț sunt datorate jocului geo-politic al Rusiei.
„Acest fenomenul de creştere exponenţială a preţului gazului natural sa datorat jocului geo-politic al Federaţiei Ruse, prin Gazprom. E complicat să joci la fel într-o perioadă în care nu ai cerere. Vara, consumul scade foarte mult”, susține acesta.
Noi măsuri pentru toamna lui 2022
Virgil Popescu a explicat că, în contextul actual, guvernanții deja se gândesc la măsuri de sprijinire a populației vulnerabile pentru toamna viitoare.
„Vom vedea ce măsuri vom lua în continuare pentru toamna şi iarna următoare, gândim noi seturi de măsuri care să nu ne prindă nepregătiţi în perioada următoare”, a informat acesta la Digi24.
De asemenea, ministrul Energiei a declarat miercuri, 5 ianuarie, că prioritatea sa numărul unu este crearea unor unităţi noi de producere a energiei electrice. În acest context, Virgil Popescu a subliniat că în martie vor fi lansate apelurile de proiecte pentru capacităţi noi de producere.
Crearea unor unităţi noi de producere a energiei electrice, prioritatea numărul unu pentru Virgil Popescu
Totodată, ministrul Energiei a subliniat că de 10 ani de zile „nu s-a mai dat drumul la unităţi noi de producere a energiei electrice” iar fluctuația prețului pe piață va exista până când „nu vom avea unităţi noi de producere”.
„De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unităţi noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unităţi noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuaţie pe piaţă. Asta este prioritatea numărul unu. Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacităţi noi de producere”, a declarat Virgil Popescu.