Vestea momentului pentru toți românii. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat chiar acum. Potrivit acestuia, normele de aplicare a Legii pentru plafonarea şi compensarea preţului la energie vor fi gata săptămâna aceasta.
În cadrul conferinei Focus Energetic, ministrul Energiei a anunțat că normele de aplicare a Legii pentru plafonarea şi compensarea preţului la energie vor fi gata săptămâna aceasta.
Totodată, Virgil Popescu a dat asigurări că nu vom avea probleme cu Sistemul Energetic Naţional în această iarnă. El a mai subliniat și faptul că își dorește ca furnizorii să aibă suficient timp pentru a se adapta sistemului informatic, adăugând că Mnsterul de Finanțe are rolul de a elabora probabil instrucţiuni cu privire la normele contabile pentru furnizori, dar și pentru producători.
„Aseară le-am finalizat (normele, n.r.), eu mi-am dat ok-ul pe ele, am discutat şi cu Ministerul de Finanţe, vor fi puse publice azi pe site-ul Ministerului Energiei şi vor fi trimise şi spre avizare şi către celelalte ministere. Îmi doresc să le terminăm săptămâna aceasta pentru ca şi furnizorii să aibă o perioadă de timp să îşi adapteze sistemul informatic, iar Ministerul de Finanţe va elabora probabil instrucţiuni cu privire la normele contabile pentru furnizori, pentru producători, pentru cei care participă la această schemă de plafonare”, a spus ministrul, la conferinţa Focus Energetic.
De menționat este faptul că în cursul zilei de miercuri, Ministrul Energiei a publicat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022.
Potrivit acesutia, schema de sprijin ar avea un impact de 3 miliarde de lei în bugetul de stat pentru această iarnă, dar calculul exact îl va face Ministerul de Finanţe
”Din punct de vedere al stocurilor, Sistemul Energetic Naţional este în regulă, stocurile sunt în parametri, atât stocurile de gaze natuale din depozite, cât şi stocul de cărbune din termocentrale sunt exact în limitele programului de iarnă”, a adăugat el.
Totodată, la finele lunii octombrie, șeful statului a promulgat legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.
Conform legii, de această facilitate de plafonare a facturilor, vor beneficia, pe lângă consumatorii casnici, şi spitalele, şcolile, grădiniţele, cabinetele medicilor de familie, organizaţiile neguvernamentale, bisericile şi întreprinderile mici şi mijlocii. Prevederile noii legi vor intra în vigoare de luni, 1 noiembrie.
Ce facturi vor plăti consumatorii casnici
Refertor la plafonarea prețurilor pentru consumatorii casnici, legea prevede următoarele: preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh; preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh; Preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh şi include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021; Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
De menționat este faptul că, potrivit legii, diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim de 250 lei/MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat.
În același timp, tiferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim 525 lei/MWh, reprezentând preţul energiei electrice active, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziţie distinctă de cheltuieli bugetare.
Totodată, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităţilor administrativ teritoriale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh, prevăzut la art. 6 alin.(1) lit.b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, astfel cum a fost modificată şi completată prin această lege.