Ministrul Finanțelor a prezentat miercuri, într-o conferință de presă, măsurile care vor fi luate pentru ministere, autorități publice centrale și locale, pentru reducerea cheltuielilor bugetare. În acest sens, Marcel Boloș a anunțat introducerea unor „indicatori de performanță”.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat introducerea unor „indicatori de performanță” pentru instituțiile de stat într-un proiect-pilot. În prima fază, acest sistem va fi aplicat pentru autoritățile locale și pentru sectoarele de educație, sănătate și asistență socială.
„Într-o primă etapă, vom avea pilotare pentru sistemul de educație, sănătate, asistență și protecție socială, inclusiv autoritățile publice locale, și vom urmări indicatorii de performanță la nivelul acestor entități din sectorul public. Ce înseamnă un exemplu concret? Dacă vorbim despre autoritățile publice locale, trei indicatori de performanță sunt foarte simpli”, a declarat ministrul Finanțelor.
Marcel Boloș a dat exemple de indicatori de performanță
Un exemplu menționat de ministru se referă la autoritățile publice locale și este reprezentat de cheltuielile de personal raportate la numărul de locuitori.
„Cheltuieli de personal la număr de locuitori, vedem care este media la nivelul unei unități administrativ-teritoriale și toate aceste abateri pe care le avem de la media înregistrată la nivelul unei unități administrativ-teritoriale automat le sesizăm Curții de Conturi și entităților specializate în control pentru a vedea care este sursa risipei de bani publici și a asigura, cum am spus, prin acest set de măsuri, o disciplină mult mai bună în utilizarea banilor”, a adăugat Marcel Boloș.
Un alt indicator de performanță se referă la gradul de colectare a veniturilor de către autoritățile locale.
„Alt exemplu pentru indicator de performanță la nivelul autorității locale, gradul de colectare a veniturilor. Nu este posibil să ceri bani în neștire de la bugetul de stat și tu să nu te implici în colectarea propriilor tale creanțe. În acest fel, încercăm să asigurăm o utilizare chibzuită, cum am precizat, a banilor în sectorul public și să ducem finanțările publice spre zona de performanță, care a lipsit în România o perioadă îndelungată de timp”, a continuat el.
Măsurile se aplică de la 1 ianuarie 2024
Marcel Boloș a precizat că aceste măsuri vor fi aplicate în cadrul unui proiect-pilot pentru patru tipuri de ordonatori de credite începând cu data de 1 ianuarie 2024.
„Spuneam că avem pilotare pentru patru tipuri de ordonatori de credite. În prima etapă, de la 1 ianuarie, se va întâmpla acest lucru. Toate aceste deviații care indică risipă de bani în sectorul public vor fi controlate și, dacă se detectează risipa aceasta de bani publici, se sesizează de îndată autorităților competente de control pentru ca să luăm măsuri în consecință”, a mai spus oficialul.