Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat miercuri, 18 ianuarie 2023, că a cerut Comisiei Europene (CE) clarificări despre modul în care ar putea obliga OMV să plătească taxa de solidaritate în România, nu doar în Austria.
Ministrul Finanțelor a cerut Comisiei Europene clarificări despre cum ar putea obliga OMV să achite taxa de solidaritate în România
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunțat miercuri, 18 ianuarie 2023, că Guvernul României a cerut Comisiei Europene (CE) clarificări despre modul în care ar putea obliga OMV să plătească taxa de solidaritate în România, nu doar în Austria. În curând, România va primi răspunsul Comisiei Europeane și va afla dacă taxa de solidaritate în energie va fi aplicată şi de OMV Petrom, deși această companie susţine că nu trebuie să o achite pentru că nu se încadrează în prevederile Ordonanței de Urgență.
„Guvernul a implementat şi acest pilon 3, contribuţia de solidaritate, preluând tot ceea ce scrie în regulament, inclusiv elementele care văd că trezesc o serie de elemente de interpretare, respectiv acea referire la cel puţin 75% din cifra de afaceri pe anumite sectoare. Scopul este următorul: cei care au făcut profituri şi venituri excepţionale din sectorul energetic vor plăti solidar pentru a compensa creşterea costului vieţii, atât pentru cetăţeni, dar şi creşterea costului şi pentru companii şi este o chestiune pe care a recunoscut-o şi Europa. România a făcut aceşti paşi încă din ianuarie 2022”, a declarat, miercuri, Adrian Câciu.
Ministrul Finanțelor a precizat, totodată, că a fost cerută Comisiei Europene o interpretare privind taxa de solidaritate.
„Pentu a nu mai fi neclarităţi în interpretarea şi a regulamentului şi a ordonanţei, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol, mai ales pe articolul 2 definiţii din regulament şi această solicitare am făcut-o în temeiul punctului 66 din preambul care spune că în cazul în care există neclarităţi în implementar pe ceea ce înseamnă contribuţia de solidaritate statele membre pot solicita Comisiei Europene o normă de interpretare”, a explicat el.
În prezent, Adrian Câciu este „foarte sigur” că OMV Petrom se încadreze în acea cifră de afaceri, fiind aptă pentru achitarea taxei de solidaritate și în România, nu doar în Austria.
„În câteva zile cred că se va primi şi răspunsul de la Comisie. Am avut o serie de întâlniri informale. Şi Comisia este pusă într-o situaţie de dinamică şi de adaptare pentru că sunt lucruri noi care se petrec într-un mod oarecum excepţional şi atunci când se redactează actele normative inclusiv la nivel de Parlament European, de Comisie, fiind totul făcut într-o viteză pe care nici Europa nu a întâlnit-o, comportă necesitatea de clarificare, de interpretare astfel încât toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieţii”, a adăugat Adrian Câciu, relatează Digi24.