”Seturile de date deschise facilitează descărcarea, analiza şi reutilizarea informaţiilor stocate în bazele publice de date cu documentele depuse de plătitorii de taxe şi impozite. Datele deschise sunt date primare, structurate, procesabile în mod automat. Acestea sunt accesibile, disponibile şi pot fi utilizate în mod liber, reutilizate şi redistribuite de către oricine în orice scop, inclusiv comercial”, se arată în comunicat, conform Știripesurse.ro.
Seturile de date în format deschis vor fi actualizate de două ori pe an, respectiv la un interval de 6 luni, iar datele vor putea fi descărcate/vizualizate o perioadă de 10 ani de la actualizare.
”Prin această măsură, asigurăm respectarea angajamentelor României de a aplica principiile transparenţei şi guvernării deschise. Astfel, Guvernul României îşi îndeplineşte obiectivele asumate în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă”, a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă reprezintă iniţiativa internaţională la care România a aderat în anul 2011, ale cărei obiective s-au reflectat în primele angajamente asumate prin Memorandumul de aprobare a primului Plan naţional de acţiune (iulie 2012 – iunie 2014).
”Aceste obiective s-au concretizat prin măsuri privind deschiderea datelor publice şi încurajarea dialogului între reprezentanţii administraţiei publice şi societatea civilă. În data de 3 aprilie 2018, Guvernul României a fost acceptat pentru al doilea mandat consecutiv în cadrul Comitetului Director al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă”, se arată în comunicat.
Portalul data.gov.ro a fost realizat în anul 2013 în marja demersurilor open data la nivel internaţional, în scopul centralizării datelor deschise publicate de instituţiile din România.
În prezent, Secretariatul General al Guvernului asigură coordonarea procesului de deschidere a datelor publice în România şi administrează portalul naţional data.gov.ro, punctul central de acces pentru seturile de date deschise publicate de autorităţile şi instituţiile administraţiei publice din România şi punctul de legătură în relaţia cu Comisia Europeană.