Adrian Câciu a propus măsuri pentru reducerea cheltuielilor
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, le-a propus liderilor PSD, PNL și UDMR, în ședința coaliției, măsuri pentru reducerea cheltuielilor pentru încadrarea în deficitul bugetar, conform unor surse participante la discuții.
În Coaliție, Câciu (Adrian Câciu, ministrul de Finanțe – n.r.) a prezentat o situație prin care se propune reducerea de cheltuieli pentru încadrarea în deficitul bugetar, au declarat pentru Mediafax surse din coaliția de guvernare.
Potrivit surselor citate, în paralel se vor lua și măsuri de creștere a colectării taxelor și accizelor etc. „Liderii din coaliție au fost de acord cu măsurile propuse de Adrian Câciu”, au mai spus sursele menționate.
Deficitul de cont curent și a deficitului de balanță comercială trebuie reduse
Amintim că, ministrul Finanțelor a declarat recent că România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul balanţei comerciale pentru o creştere a ratingului de ţară. Reacţia ministrului vine după ce agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă.
„Dacă vrem upgrade de rating avem un lucru important de făcut: reducerea deficitului de cont curent şi a deficitului de balanţă comercială. Evident, cu păstrarea celorlalţi piloni de care am vorbit mai sus şi care validează o abordare responsabilă.
Pot să vă spun că, dacă deficitul comercial şi cel de cont curent ar fi fost în scădere (şi nu în creştere) astăzi vă anunţam o creştere a ratingului de ţară! Scăderea deficitului comercial nu se face însă doar prin efort guvernamental. Este nevoie de măsuri, programe şi mai ales de parteneriat cu mediul economic acela care, prin investiţii, să asigure trecerea la economia de producţie. Aşa numitul Productivism Economic, cel care va trebui să fie obiectivul economic de ţară al României în următorii 4-6 ani”, a scris ministrul Finanţelor pe pagina sa de Facebook.
Adrian Câciu consideră că stabilitatea politică este pilonul cel mai important al evaluării care a generat îmbunătăţirea perspectivei de rating. Un alt element care a contat în această această decizie a fost, potrivit ministrului Finanţelor, stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB.