România vizează absorbția a 47 de miliarde de lei prin PNRR în 2025
România și-a stabilit un obiectiv ambițios pentru acest an, vizând absorbția a 47 de miliarde de lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce a reușit deja să acceseze 32 de miliarde de lei din acest program.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a făcut acest anunț duminică, pe pagina sa de Facebook, subliniind importanța acestor fonduri pentru dezvoltarea economică a țării.
Potrivit acestuia, PNRR joacă un rol esențial în susținerea investițiilor și modernizării României, iar suma totală contractată prin acest mecanism depășește 200 de miliarde de lei.
Ministrul a precizat că obiectivul autorităților este ca implementarea acestui program să fie un succes, asigurând o utilizare eficientă a resurselor europene. De asemenea, el a menționat că, în cadrul unei întâlniri recente la Bruxelles, Comisia Europeană și-a reafirmat sprijinul pentru România în acest demers.
„Fondurile PNRR sunt esențiale pentru România. Am beneficiat deja de 32 de miliarde de lei din acest program, iar anul acesta ne propunem o absorbție de încă 47 de miliarde de lei, sumele contractate ridicându-se la peste 200 de miliarde de lei.
Interesul nostru este ca acest program să fie unul de succes pentru România, iar ieri, la Bruxelles, am primit asigurări din partea Comisiei Europene că ne susțin în acest demers”, a scris Tanczos Barna pe pagina sa de socializare.
Negocieri cu Ursula von der Leyen
Tanczos Barna și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, au făcut parte din delegația oficială care l-a însoțit pe premierul Marcel Ciolacu la Bruxelles pentru discuții cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Principala temă a consultărilor a fost renegocierea anumitor ținte și jaloane considerate greu de atins din PNRR, astfel încât România să poată accesa și restul de 19 miliarde de euro disponibile prin acest program. În același context, oficialii români și cei europeni au discutat despre situația securității regionale și globale, în condițiile în care negocierile internaționale continuă în încercarea de a găsi o soluție diplomatică pentru încheierea războiului din Ucraina.
În pofida sumelor atrase până în prezent prin PNRR, România se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește absorbția efectivă a fondurilor. Datele oficiale arată că, din cele 9,4 miliarde de euro primite până acum de la Comisia Europeană, doar 4,1 miliarde de euro au fost efectiv cheltuite pentru proiecte.
Guvernul consideră că modificările solicitate în cadrul renegocierii PNRR sunt necesare pentru a adapta planul la realitățile economice și administrative ale României, astfel încât să asigure absorbția completă a fondurilor disponibile. Rămâne de văzut în ce măsură Comisia Europeană va accepta ajustările propuse și cât de repede vor putea autoritățile române să își îndeplinească angajamentele.