Guvernul va demara o analiză privind modul în care se vinde energia pe piaţă, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, adăugând că preţurile nu pot fi lăsate să crească „în mod galopant”.

Întrebat dacă reglementarea pieţei energiei poate tempera inflaţia, ministrul a răspuns: „Cu siguranţă”.

Analiză a Guvernului privind prețurile la energie

„Aici aş vrea totuşi să vedem un lucru care s-a întâmplat şi pe care trebuie să-l gestionăm de aici încolo. Statul român a venit să sprijine cetăţenii şi economia în faţa exploziei preţurilor la energie şi a luat o măsură de plafonare, dacă vreţi, a preţurilor.

A fost un gap pentru ceea ce înseamnă, ce resimte cetăţeanul. Însă în partea cealaltă, la modul în care se vinde energia pe piaţă, lucrurile, din punctul nostru de vedere, au intrat într-un regim, hai să fiu elegant, prea incert pentru a fi gestionate, drept pentru care chiar asta s-a cerut şi ANRE, împreună cu Ministerul Energiei, participăm şi noi, întreg Guvernul, facem o analiză pentru că nu poţi lăsa preţurile să crească, cum să vă zic, în mod nu mai necontrolat, dar în mod galopant, pentru că nu poţi susţine”, a precizat Câciu, la finalul şedinţei de Guvern.

Acesta a adăugat că banii de plată pentru furnizori nu vin de la statul român, ci din taxele plătite de „toată lumea”.

„Banii aceştia sunt taxele pe care le plătiţi dumneavoastră, chiar şi eu, chiar dacă sunt demnitar plătesc şi eu taxe, dar toată lumea plăteşte taxe şi trebuie într-adevăr intervenit într-o zonă de reglementare a pieţei, pe fluxul ei, pentru că undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate din punctul meu de vedere”, a adăugat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Prețurile la energie, în creștere în Europa

Amintim că, preţurile de referinţă la energie în Europa şi-au continuat miercuri tendinţa de creştere, după ce Rusia a redus şi mai mult livrările de gaze spre continent, ceea ce creează un risc pentru economia europeană, transmite Bloomberg.

Cotaţiile de referinţă la gaze naturale au crescut cu până la 14% şi în prezent sunt de 10 ori peste nivelul obişnuit în această perioadă a anului. Creşterea preţurilor la gaze afectează producţia industrială a Europei, majorează facturile la utilităţi ale gospodăriilor şi duce inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.

Scumpirea gazelor naturale se reflectă şi pe piaţa de electricitate, unde cotaţiile futures din Germania au atins miercuri un nivel fără precedent.