Ministrul Finanțelor dă asigurări că OMV va plăti taxa de solidaritate pe 25 iunie

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunțat duminică, 26 februarie 2023, că OMV va achita taxa de solidaritate pe data de 25 iunie 2023. Referitor la veniturile pe care statul român le estimează din taxa de solidaritate, Adrian Câciu a zis că este vorba despre 3,9 miliarde de lei, în total, în timp ce din supraimpozitare s-au strâns 15 miliarde de lei.

„Eu rămân la ceea ce am spus, va plăti. Aşteptaţi iunie. Ceea ce lumea uită este că această taxă se declară pe 25 iunie şi se plăteşte pe 25 iunie. Înainte nu poate să plătească şi dacă ar vrea pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit”, a spus el în cadrul unui interviu acordat pentru Prima News.

În cadrul acelui interviu, Adrian Câciu a fost întrebat dacă zvonurile care au apărut în spațiul public, potrivit cărora nu s-a dorit ca OMV să plătească taxa de solidaritate, sunt adevărate.

„Total fals, resping categoric ca ministru de finanţe şi a făcut-o şi premierul, această ordonanţă a fost asumată la nivelul întregii coaliţii, a fost avizată şi de ministrul energiei şi de ministerul de externe şi cel de justiţie. Resping categoric orice fel de intenţie de a sugera că aici s-a făcut, că s-a lucrat cumva, aveţi în faţă pe omul care a luat acestor companii un miliard de euro, sunt unul dintre cei care în coaliţie şi guvern m-am luptat pentru supraimpozitarea acestor companii”, a fost răspunsul dat de ministrul Finanțelor.

Guvernul României va discuta cu Comisia Europeană despre taxa de solidaritate

Adrian Câciu a recunoscut, totodată, că nu a vorbit cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, despre acest subiect, însă oficialii români vor discuta în curând cu Comisia Europeană (CE) despre taxa de solidaritate ca să fie lucrurile şi mai clare.

„Noi (el și Virgil Popescu) avem dialog în general, pe acest subiect nu am avut un dialog, pe contribuţia de solidaritate. Nu pot să întorc timpul. (..) Suntem într-un dat. Mă întrebaţi dacă ar fi trebuit să… Nu pot să dau timpul înapoi, poate ar fi fost bine să ne tragem unul pe altul de mânecă, dar în momentul de faţă nu pot să spun decât că nu s-a întâmplat aşa”, a zis Adrian Câciu.

„Comisia a înleles toate scăpările din Regulament, am şi spun că ar trebui să revină cu o clarificare la regulament”, a adăugat el.

Potrivit spuselor sale, și compania „Black Sea Oil & Gasse” se încadrează în regulamentul european.

„Acest regulament nu a trecut pe la ministrul de Finanţe sau pe la miniştrii de Finanţe din statele membre. Trebuie înţeles un lucru, acolo a fost făcut regulamentul ( la miniştri Energiei, nr), nu la finanţe”, a explicat el, precizând că ar fi fost corect să treacă şi pe la ECOFIN (Formațiunea Afaceri Economice și Financiare a Uniunii Europene).