„Am anunțat în cadrul Guvernului și rezultatele execuției bugetare la 4 luni, execuție care va fi publicată astăzi, cel târziu mâine dimineață, pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Avem un deficit de 1,23% din PIB, în scădere cu 0,5 puncte procentuale față de anul trecut și într-o scădere nominală cu 4,2 miliarde de lei”, a explicat Adrian Câciu, miercuri după-amiază, la finalul ședinței de guvern.

Ministrul Finanțelor a precizat că această consolidare poate fi pusă pe seama creșterii colectării veniturilor (ce au crescut deja cu 23%) și pe gestionarea eficientă a cheltuielilor bugetare, ce au un trend de creștere mai mic față de trendul estimat anterior.

„Evident, am avut analiza și pe ceea ce înseamnă elementele de creștere economică și cum rezolvăm sau reușim să conducem această creștere economică pe trimestrul unu să se reflecte și în rezultatele pe trimestrele viitoare și evident argumentul este ca ceea ce am pregătit ca programe să ajungă cât mai rapid către economie și către cetățeni”, a adăugat oficialul de la Finanțe.

Spre final, Adrian Câciu a vorbit despre retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi din Banca Internaţională de Investiţii.

Ministrul Finanțelor spune că nu trebuie să ne temem de retragerea din BICE și BII

„Administratorii de fonduri de pensii știau aceste lucruri de două luni…Respectăm angajamentul pe care l-am luat și ne coordonăm cu celelalte țări membre.

În toată această perioadă, până Parlamentul va aproba cele două proiecte de legi vom începe negocierile de ieșire”, a declarat ministrul român, fără a oferi detalii suplimentare despre negocirile respective.

Amintim faptul că Guvernul de la București a anunțat că miercuri va fi aprobat un act normativ prin care România va începe procedurile de retragere din Banca Internațională de Cooperare Economică și din Banca Internațională de Investiții, transmite Mediafax.

România se retrage oficial Banca Internațională de Cooperare Economică și din Banca Internațională de Investiții

Acest proiect se referă la denunțarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică (încheiată pe 22 octombrie 1963 la Moscova) şi a Protocolului de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile (semnat pe 18 decembrie 1990 la Moscova) şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică şi a Statutului ei.

„Guvernul României va transmite notificarea oficială de denunţare a Convenţiei BICE şi de retragere din acţionariatul băncii.

Retragerea din acţionariatul BICE se va face în termen de cel puţin 6 luni de la notificare, conform prevederilor art. IX din Convenţia BICE.

Se va urmări coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag”, se arată în expunerea de motive a proiectului respectiv.