"Există o problemă de lichidităţi, o problemă privind acoperirea necesităţilor băncilor, piaţa interbancară nu funcţionează pe deplin. De asemenea, am asistat în aceste zile la presiuni pe piaţa interbancară pan-europeană, astfel încât trebuie luate măsuri", a afirmat oficialul elen, într-o conferinţă de presă, după întoarcerea de la reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro.
Băncile din Grecia sunt dispuse să ia parte la rostogolirea voluntară a datoriei ţării, ca parte a planului de salvare al UE, a declarat, luna trecută, ministrul elen de finanţe.
"Băncile din Grecia sunt gata să participe. Trebuie să respectăm în întregime caracterul voluntar al acestei proceduri. Este o problemă sensibilă şi voi da un răspuns extrem de clar în acestă problem", a afirmat Venizelos.
Oficialii UE discută acordarea unui nou pachet de asistenţă financiară Greciei, de peste 100 miliarde de euro (145 miliarde de dolari) dar termenii şi condiţiile vor include acorduri voluntare cu băncile pentru a extinde scadenţa obligaţiunilor sau, altfel spus, va atenua presiunile asupra ţării.
Participarea băncilor şi a fondurilor de pensii din Grecia reprezintă cheia succesului planului de a rostogoli până la 30 de milioane din obligaţiunile Greciei care ajung la scadenţă, susţin analiştii.
Planul francez privind rostogolirea datoriilor pe 30 de ani a 70% din obligaţiunile cu scadenţa până la jumătatea lui 2014 va reprezenta, probabil, principala bază a negocierilor, susţin analiştii. Mai există şi varianta unei rostogoliri pe cinci ani.
Întârzierile în finalizarea noului pachet de asistenţă financiară au afectat băncile elene, depozitele au înregistrat în mai cel mai semnificativ declin din ultimele 12 luni din cauza speculaţiilor privind posibila intrare în incapacitate de plată şi a adâncirii recesiunii. Depozitele băncilor elene au scăzut în mai cu 2,5% faţă de aprilie, la 191,9 miliarde de euro, a anunţat recent Banca Centrală a Greciei.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
Sursa: Agerpres