Anca Dragu crede că România a fost subestimată de investitori şi eclipsată de ţările vecine, argumentele sale fiind creşterea economică estimată la peste 4% în acest an şi un climat politic calm.
Comparativ, la mijlocul lunii trecute, Standard & Poor's a coborât cu o treaptă ratingul Poloniei pe fondul îngrijorărilor că noul Guvern subminează independenţa unor instituţii cheie.
'Există anumite evoluţii în regiune care îi îngrijorează pe investitori. În contrast, creşterea economică a României este echilibrată şi sustenabilă, avem o populaţie educată şi o relativă stabilitate politică care trebuie apreciată mai mult pentru că nu avem partide extremiste care provoacă probleme în alte ţări', a declarat Anca Dragu.
Cu toate acestea, România nu este străină de criza politică, comentează Bloomberg. Cabinetul din care face parte Anca Dragu a fost numit în luna noiembrie după ce protestele anticorupţie l-au forţat pe fostul premier Victor Ponta să demisioneze. În plus, România va trebui să concureze pentru fondurile care părăsesc Polonia cu alte ţări din regiune, precum Cehia, un stat ale cărui costuri cu împrumuturile pe 10 ani sunt mai mari decât cele ale Japoniei, Elveţiei, Germaniei şi Olandei.
În condiţiile în care România are una cele mai puternice ritmuri de creştere din UE, ţara a implementat reduceri de taxe şi majorări de salarii în sistemul de stat înaintea alegerilor parlamentare din acest an. Cu toate acestea, premierul Dacian Cioloş a promis să menţină deficitul bugetar în limita de 3% din PIB. Ministrul Finanţelor crede că este posibil ca deficitul să fie chiar mai mic având în vedere că avansul economiei ar putea depăşi creşterea de 3,6% în ritm anual înregistrată în trimestrul al treilea din 2015 iar colectarea taxelor se îmbunătăţeşte ca urmare a combaterii evaziunii. 'Nu cred că există riscul să depăşim ţinta de deficit şi să fie declanşată procedura de deficit excesiv pentru că există o mulţime de factori care lucrează în favoarea noastră', a spus Anca Dragu.
În opinia ministrului Finanţelor, creşterea economică a României este una sustenabilă 'în acest moment'. Guvernul intenţionează să pună la punct un model de creştere economică pe termen lung care este mai echilibrat, prin stimularea investiţiilor şi atragerea mai multor companii. În timp ce taxele au fost reduse, eforturile destinate combaterii evaziunii au făcut ca veniturile colectate din TVA să crească cu 12% anul trecut, susţine ministrul Finanţelor. 'Acesta este în mod clar rezultatul eforturilor noastre de reducere a evaziunii fiscale', a spus Anca Dragu.
Chiar dacă anul trecut Guvernul de la Bucureşti a cheltuit, în luna decembrie, echivalentul a 2% din PIB, Anca Dragu afirmă că Ministerul de Finanţe va implementa o planificare bugetară trimestrială pentru instituţiile publice şi companiile de stat. AGERPRES