Ministrul Finanţelor consideră că, în acest moment, nu poate fi impus impozitul progresiv
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș afirmă că resimțim cu toții consecințele pozitive ale cotei unice de 10% la impozitul pe venit. Totodată, el consideră că nu este momentul potrivit pentru a dezbate introducerea unui impozit progresiv.
Boloș a subliniat că impactul cotei unice de 10% asupra impozitului pe venit este resimțit de toată lumea. În acest context, el a pus în discuție rezistența la un deficit bugetar de 5,7%. În calitate de fost profesor de finanțe, Boloș a exprimat opinia că actualmente nu este un moment propice pentru a aborda discuții despre implementarea unui impozit progresiv.
Într-o conferință de presă desfășurată luni, Marcel Boloș a fost întrebat dacă la Ministerul Finanțelor există calcule care arată că implementarea unei impozitări progresive ar aduce mai multe venituri la buget în comparație cu cota unică.
„Acum mă puneţi să intru în chestiuni de doctrină, cota unică versus cota de impozitare progresivă.
Cred că cu toţii culegem roadele cotei unice şi nu trebuie să o comentăm, că ne bucurăm de ea. 10% impozit pe venit unde aţi văzut şi să rezistăm cu un deficit bugetar de 5,7%, mă rog, cât o să fie cifra finală”, a declarat Boloş.
O cotă unică de 16%, subiect de discuție pentru viitoarea reformă fiscală
Ministrul a fost întrebat despre opinia sa cu privire la o propunere de cotă unică de 16%. În răspunsul său, el a evitat să se implice direct în disputa dintre cele două partide care susțin fiecare cota unică. Boloș a reiterat că rămâne la aceeași poziție.
El a menționat că beneficiile cotei unice au fost observate de toată lumea. În plus, el spune că aceasta este un subiect de discuție pentru viitoarea reformă fiscală.
El a subliniat că, în prezent, nu are baza legală necesară pentru a iniția astfel de discuții și că decizia este în sfera doctrinară a partidelor politice, precum și în responsabilitatea coaliției.
În calitate de profesor de finanțe, Boloș a adăugat că nu dorește să se implice în astfel de dezbateri și a subliniat că toți au beneficiat de efectele pozitive ale cotei unice și continuă să fie beneficiari ai acesteia.
„Mă puneţi din nou să intru în elemente de doctrină şi aşa uşor uşor, să intru între cele două partide care fiecare apără cota unică. Rămân la aceeaşi poziţie pe care am menţionat-o.
Cu toţii am văzut care este efectul benefic al cotei unice, ne-am bucurat de ea. Este un subiect de discuţie pentru viitoarea reformă fiscală, care nu este atributul meu pe perioada acestui mandat, când se va modifica legea, în sensul în care se va abroga acel articol din Legea bugetului de stat, atunci mai discutăm.
Dar deocamdată eu nu am bază legală pentru a iniţia astfel de discuţii şi aici e problema de doctrină a partidelor politice şi de luare a unei decizii în coaliţie.
Dacă mă întrebaţi, ca profesor de finanţe, nu vreau să intru în aceste discuţii, iar atâta vă spun cu toţii ne-am bucurat de efectul benefic al cotei unice. Şi suntem în continuare beneficiarii acestei cote unice”, a adăugat Boloş.
Impozitul progresiv poate fi introdus doar în anumite perioade
El a menționat că impozitul progresiv poate fi introdus doar în anumite. În plus, ministrul a subliniat că în prezent nu consideră că este un moment adecvat pentru a aborda această discuție.
„Va trebui luată decizia cea mai bună pentru ţară şi pentru oameni, în care să asigurăm sustenabilitatea finanţelor publice ale României.
Sigur, pot să fac un scurt comentariu că impozitul progresiv are perioadele lui în care poate fi introdus, dar fiindcă suntem într-o perioadă în care România şi românii au nevoie de sprijin şi o duc destul de greu, nu cred că e un moment foarte potrivit pentru a discuta despre impozitul progresiv.
Este punctul meu de vedere ca profesor de finanţe şi mai departe, ceea ce ţine de doctrinele partidelor, nu mă băgaţi, că nu intru în acest joc”, a mai transmis ministrul.